Jak zní Řím, připomenou Letní slavnosti staré hudby

Praha - Mezinárodní hudební festival Letní slavnosti staré hudby od 18. července do 6. srpna představí zahraniční i domácí interprety v čele s ansámblem Cantus Cölln, pěvcem Carlosem Menou, souborem Arte dei Suonatori či sopranistkou Claire Lefilliâtreovou. Festival nabídne v prostorách Pražského hradu, Anežského a Břevnovského kláštera, Novoměstské radnice nebo Zámku Troja program v duchu hudby pulsujícího Říma.

„Koncertní program čtrnáctého ročníku nabídne vhled do klíčových momentů hudebních dějin věčného města, od rané italské renesance přes vrcholy vokální polyfonie a počátky instrumentálního baroka až k velkolepým orchestrálním dílům Händela a operním áriím Vivaldiho,“ uvedla za pořádající Collegium Marianum informovala Silvie Marková.

Zahajovací koncert zazní 18. července ve Španělském sále Pražského hradu, kde vystoupí německý ansámbl vokálních sólistů Cantus Cölln, jedna z hlavních hvězd tohoto ročníku. V programu s názvem Theatrum sacrum představí římská oratoria a kantáty z 2. poloviny 17. století v dílech barokních mistrů Marca Marazzoliho, Giacoma Carissimiho a jejich mnichovského následovníka Johanna Caspara Kerlla.

  • Z předpremiéry k festivalu Letní slavnosti staré hudby - Palazzo in festa - 14. července v Clam-Gallasově paláci v Praze. zdroj: ČT24
  • Z předpremiéry k festivalu Letní slavnosti staré hudby - Palazzo in festa - 14. července v Clam-Gallasově paláci v Praze. zdroj: ČT24

Závěr festivalu 6. srpna ve Španělském sále na koncertu Římská slavnost spojí zvuk barokního orchestru Arte dei Suonatori z Polska a pražského Collegium Marianum, aby podpořily soprán Claire Lefilliâtreové ve skladbách Vivaldiho, Scarlattiho Corelliho a Händela.

Více informací k programu najdete zde.