Iron Maiden Praze ukáží, zač je toho metal

Praha - Britská heavymetalová kapela Iron Maiden je sice pojmenovaná po středověkém mučícím nástroji, do Prahy ale jistě nepřijela s úmyslem své fanoušky týrat. Naopak, po dvou letech se k jejich potěšení do hlavního města vrací, aby předvedla, že pořád ještě umí.

Naposledy v Praze Iron Maiden vystupovali na metalovém festivalu Sonisphere. Návštěvníci dnešního koncertu žádná zvláštní překvapení očekávat nemůžou, podle hudebního publicisty Petra Kolára se totiž kapela už léta drží osvědčeného.

„Řekl bych, a nemyslím to ve zlém, snad se ortodoxní fanoušci Iron Maiden neurazí, že jsou pořád jedni a ti samí. Drží se toho, co je pro ně typické, a přesto pozvolný vývoj nastává, třeba v délce kompozic,“ říká Kolár o skupině, která se na hudební scéně pohybuje už od roku 1975.

Na poslední desce The Final Frontier najdou posluchači i desetiminutové skladby. „Na první poslech je to poměrně těžko stravitelná záležitost, ale když se jí člověk několikrát prokouše, nakonec řekne: Ano, i tudy cesta vede,“ podělil se Kolár o svůj dojem z alba. Za dobu své existence vydali Iron Maiden těch studiových patnáct, první, eponymní, v roce 1980.

„Byl to výrazný nástup, ale definitivním zlomem bylo až album The Number of the Beast v roce 1982 s novým zpěvákem Brucem Dickinsononem,“ považuje Kolár tuto desku za jednu pro Iron Maiden z nejdůležitějších. „Byla to čirá esence klasického britského heavy metalu. A jsou tam také silné písně, včetně nezničitelných hitů jako The Number of the Beast nebo Run to the Hills, které, myslím, zazní i dnes,“ vysvětlil.

Čím dalším Iron Maiden fanoušky dnes na pražském stadionu Eden potěší? „Rozhodně uvidí úžasnou pódiovou show a jejich obřího maskota Eddieho, který dotváří lehce strašidelnou atmosféru,“ předpokládá Kolár. „Iron Maiden už v roce 1984 jeli turné, které bylo stejně monstrózní jako koncert, který uvidíme dnes večer. Kapela je od začátku programově vedená k tomu, že její koncerty jsou takový veliký muzikál, velká show,“ domnívá se i šéfredaktor Sparku Karel Balčirák. Jako předkapela Iron Maiden se představí britská formace Voodoo Six.

Vydáno pod