ČT art ve středu výtvarného umění

Příznivci výtvarného umění a architektury by si neměli nic domlouvat na středeční večery. Na ČT art je mají totiž zamluvené pořady o vernisážích, výtvarnících a jejich dílech, architektonických počinech i designu. Není proto radno v tu dobu někam chodit, pokud chcete vědět, kam máte jít.

Milovníci zejména výtvarného umění si na své přijdou v Galerii Kavky (21:20–22:15). Prostřednictvím dokumentů umožní setkání s významnými malíři či fotografy a zavede diváky do slavných i méně známých galerií. Na podzim se mohou těšit například na třináctidílné Příběhy obrazů a soch: České výtvarné umění 1945–2000.

Dáváte-li přednost architektuře, navštivte Památky světa (22:15–22:45). Prohlédnout si bude možné například administrativní centrum Johnson Wax v Chicagu, které postavil architekt Frank Lloyd Wright, nebo termální lázně ve švýcarském Vaslu navržené Peterem Zumthornem.

A pokud je vám stejně blízké všechno související s výtvarným uměním, architekturou a designem, namíchejte si jednou za čtrnáct dní už prověřený magazín Artmix (20:25–21:20).

ČT art se výtvarnu a architektuře, a to nejen v magazínech, ale i v dokumentech, věnuje v pravidelných časech. Odpadne tak listování v programu, jestli náhodou něco zajímavého z těchto oborů nedávají. „Znáte z ČT2 cykly Soukromí mistrovského díla, Schama: Síla umění, Průzkum umění, Galerie umění, Design pro život nebo Architektura? Nebo portrétní dokumenty renesančních mistrů, impresionistů, ale i Maxe Ernsta, Reného Magritta, Marcela Duchampa, Salvadora Dalího nebo Franka Gehryho, Normana Fostera, Zahy Hadid?“ ptá se dramaturg pro akvizici Petr Zvoníček. „Jejich premiéry byly v uplynulých letech vysílány nepravidelně, takže je mnozí diváci v programu ČT ani neobjevili. Proto jsme přesvědčení, že ČT art jsme potřebovali jako sůl.“

V podzimním programu ČT art narazíte také na opakování cyklu S profesorem Františkem Dvořákem. „S historikem umění půjdeme po Karlově mostě, připraven máme i jeho průvodce Královskou cestou,“ upřesnil výkonný ředitel ČT art Tomáš Motl. Prozradil, že do vysílání by se měl také vrátit cyklus Deset století architektury a televize plánuje nákup zahraničních pořadů o slavných obrazech ve světových galeriích.