Oblíbené staré seriály nově v iVysílání

Praha - Česká televize obohacuje od zítřka své iVysílání. Do svého internetového archivu umístí v srpnu vždy v pondělí jeden z populárních federálních seriálů. Zájemci tímto způsobem budou mít k dispozici postupně Dynastii Nováků, Dobrou vodu, Sňatky z rozumu a Dobrodružství kriminalistiky. Seriály mohou přitom sledovat nejen ve svých počítačích, tabletech a mobilech, ale také v chytrých televizích. ČT do nich archiv přenesla díky průlomové technologii HbbTv. U diváků se tento způsob sledování pořadů těší čím dál větší popularitě.

Milovníci předrevolučních seriálů si budou moci známé protagonisty a jejich příběhy najít kdykoli a kdekoli v iVysílání. „V průběhu srpna vždy na začátku každého týdne zařadíme jeden seriál,“ slibuje divákům výkonná ředitelka divize Nová média ČT Pavlína Kvapilová. Od pondělka 5. 8. bude k vidění komediální série Dynastie Nováků o jedné železničářské rodině, která prožívá své strasti i radosti.

O týden později, 12. 8., Česká televize v iVysílání nabídne seriál Dobrá voda o chovatelích ušlechtilých koní. Hlavním hrdinou dnes již klasického díla Jiřího Hubače a režiséra Františka Filipa z roku 1982 je inženýr Josef Hovora, vzdělaný zemědělský odborník, který chovu ušlechtilých koní zasvětil celý život.

Pavlína Kvapilová, výkonná ředitelka Nových médií ČT:

„Už teď je v iVysílání více než 70 tisíc hodin videa. Trvalo by tedy přes 8 let čistého času, aby divák zhlédl veškerý náš obsah.“

Osudy podnikatelských rodin Nedobylů a Bornů ve slavném pamětnickém seriálu Sňatky z rozumu mohou diváci sledovat od 19. 8. Podle románů Vladimíra Neffa je napsal Otto Zelenka.

Na závěr 26. 8. pak Česká televize poskytne v iVysílání populární cyklus detektivních příběhů Dobrodružství kriminalistiky. Každý z příběhů tohoto volného cyklu zahrnuje 
vědeckou kriminalistickou disciplínu, která se uplatnila zpravidla při soudním procesu 
a posléze byla uznána jako nezvratný a usvědčující důkaz.

Seriál Sňatky z rozumu
Zdroj: ČT24

Co je HbbTv?

Veškerý obsah iVysílání, ve kterém je přes 70 tisíc hodin videa, lze vyhledat jak v počítači, tak v aplikacích pro tablety a telefony. Od července je také možné vrátit se k těmto pořadům přímo v chytré televizi. Česká televize totiž ve zkušebním provozu spustila aplikaci iVysílání v HbbTV.

Tato revoluční technologie kombinuje klasickou televizi a internet, díky němuž se přinášejí nové lehce dosažitelné služby. Ty lze vyvolat jednoduše přes dálkový ovladač.

Testovací provoz HbbTV je dostupný u všech programů ČT, a to jak v pozemní distribuci, tak prostřednictvím satelitního vysílání. „Je to způsob, jak k divákům dostat celý náš velký archiv přímo do chytré televize od celého spektra výrobců,“ konstatuje Kvapilová. Aplikace ČT pro HbbTV totiž fungují na bázi tzv. otevřeného řešení, lze je používat pro různé typy televizorů. „Přístrojů s funkcionalitou HbbTV je přitom čím dál víc, a to i v nejnižších cenových kategoriích,“ dodává.

HbbTV coby univerzální platformu podporují zejména vysílatelé v Evropě, včetně České televize. „HbbTV je zatím v pilotním provozu, na iVysílání je ohlas velmi příznivý, což nás samozřejmě těší. Pro řadu diváků je to velmi pohodlné, během několika vteřin se mohou dostat k veškerému obsahu přímo ve svém obýváku na velké televizní obrazovce,“ vysvětluje Pavlína Kvapilová. Už nyní se za minulý měsíc k HbbTV službám České televize připojovalo přes 90 tisíc míst. Více informací k HbbTV naleznete na adrese www.ceskatelevize.cz/hbbtv.

Pavlína Kvapilová o novinkách v iVysílání (zdroj: ČT24)