Tváří Smetanovy Litomyšle bude hornista Baborák

Praha - Orchestr Česká Sinfonietta, který vznikl rozšířením slavného Baborák Ensemble, a Mezinárodní festival Smetanova Litomyšl podepsaly smlouvu o spolupráci. Smlouva potrvá nejméně do roku 2018, kdy se koná šedesátý ročník festivalu. Plyne z ní, že Česká Sinfonietta, kterou vede virtuos na lesní roh Radek Baborák, bude na festivalu vystupovat každý rok.

„Je to pro nás velmi důležitá věc, od které si slibujeme prostor pro experimenty,“ uvedl ředitel festivalu Smetanova Litomyšl Jan Pikna. Dále uvedl, že zdaleka nejde jen o to, že pro příštích pět let má festival zabezpečeno pravidelné koncertní vystupování žádaného tělesa. V partnerství vidí také možnosti na poli uměleckém, programovém i v oblasti propagace.

„Budovat kulturní projekt v České republice, který je postaven ryze na privátním financování, není jednoduché. Důraz musí být kladen na kvalitu a exkluzivitu,“ podotkla ředitelka České Sinfonietty Jana Winter. Umělecký ředitel souboru Radek Baborák považuje spolupráci s regiony za důležitou a cení si skvělé atmosféry festivalu v Litomyšli.

Orchestr Česká Sinfonietta vznikl po festivalu Pražské jaro v roce 2010, kde se uskutečnila derniéra Baborák Ensemble. „Už to přerostlo do takového množství členů, že se to už nedalo nazývat Ensemble,“ uvedl Baborák, který v závěru roku 2009 ukončil své osmileté působení u Berlínských filharmoniků.

Fenomenální hornista Radek Baborák (zdroj: ČT24)

Virtuosní hráč na lesní roh Baborák zatím hrál hlavně v zahraničí. V 18 letech se stal nejmladším členem České filharmonie. Místo mu bylo nabídnuto výjimečně bez konkurzu. Za krátký čas se stal vítězem prakticky všech národních soutěží.

Soubor Česká Sinfonietta dnes večer vystoupil ve Španělském sále Pražského hradu mimo jiné s hostujícím klavíristou Saleemem Abboudem Ashkarem. Ten je mezi profesionální hudebníky řazen už od svých 22 let, kdy vyprodal newyorskou Carnegie Hall. Hudebník pocházející z palestinsko-izraelského prostředí se před rokem představil na festivalu Dvořákova Praha.

Koncert zahájil sezonu České Sinfonietty, která bude věnována klavírním koncertům.