Svátky na pohodu: O Vánocích vypněte, zapněte jen Českou televizi

Tradice, které známe, ale také novoty zabalené pod stromkem, oboje k Vánocům patří. I ke svátkům na České televizi. Z programového balíčku vytáhnou diváci jak osvědčené filmy, tak novinky - dvě původní české pohádky. ČT letos slibuje především pohodové Vánoce, nadělovat se na obrazovkách začne už 19. prosince a sváteční nadílka vydrží až do Tří králů.

"Vánoční program bude tento rok speciální hned ze dvou důvodů: potrvá celých osmnáct dní, což je o čtyři dny déle než loni, a poprvé poběží na šesti kanálech České televize. Díky oběma těmto specifikům bude ve všech žánrech bohatší," slibuje ředitel programu Milan Fridrich.

Jednička naděluje jako vždy program pro celou rodinu. „Nabídne dvě nové vánoční pohádky, výběr těch nejlepších z let minulých, premiéru koprodukčního filmu a celou řadu úspěšných filmů i klasické sváteční pořady,“ vyjmenoval Fridrich. Dvojka připomene křesťanské tradice, zaujme dokumenty, zábavou nebo kultovními snímky, u nichž si diváci od vánočního programu i tak trochu odpočinou. Nabídku ještě rozšíří kulturní ČT art, kde kromě filmů mají své místo i záznamy divadelní představení a koncertů, a také Déčko. „Chceme znovu představit to nejlepší, co jsme připravili, tzn. všechny ty nové pořady jako Draci v hrnci nebo Méďové na cestách. Budeme vysílat i celý seriál Špačkovi v síti času, ovšem v hodinové podobě,“ připojil výkonný ředitel ČT :D Petr Koliha.  

Nejzvědavější jsou diváci zřejmě na příběh, který byl letos vybrán jako ŠTĚDROVEČERNÍ POHÁDKA. Vznikl na motivy Andersenova Křesadla, ČT jej ale uvádí pod názvem Duch nad zlato. V pohádkové komedii o statečném mládenci, krásné princezně a hromadě zlata se můžete těšit na Viktora Preisse v roli ducha a Jiřinu Bohdalovou coby mazanou dvorní dámu. Scenáristou i režisérem snímku je Zdeněk Zelenka, který k pohodě Štědrého dne už několikrát přispěl - vzpomeňte si na Nesmrtelnou tetu nebo Kouzla králů. O svém posledním pohádkovém počinu říká: „Je to laskavá, úsměvná pohádka, která má přispět k dobré rodinné pohodě.“

Druhá pohádková premiéra připadá na Boží hod vánoční. Opět v ní půjde o lásku a o princeznu, hlavní roli ale v příběhu sehraje Sněžný drak, který dal pohádce i název. V dvojroli draka a prince se představí Petr Lněnička, princeznu Lauru, jež se musí poprat s dávnou kletbou, hraje Petra Tenorová. „Je to klasická pohádka o lásce, která je hybnou silou tohoto světa,“ prozradil režisér filmu Eugen Sokolovský, jenž má na kontě slušný počet televizních pohádek. Sněžného draka natočil podle scénáře Jana Gardnera. Ten je také scenáristou velkého televizního projektu, který ČT chystá na příští roku - seriálu První republika.

Na Štěpána Česká televize letos žádnou premiéru pohádky nezařadila, diváky chce potěšit televizní premiérou rodinného dobrodružství Modrý tygr, které tak trochu pohádkovým příběhem vlastně je.

Vánoční premiéry: Duch nad zlato, Sněžný drak, Modrý tygr (zdroj: ČT24)

POHÁDEK o svátcích ale není nikdy dost, na což program ČT pamatuje. Těch českých původních uvede více než sedmdesát. Zopakovat si můžete loňské premiéry - adaptaci klasické pohádky Boženy Němcové Dvanáct měsíčků; příběh O pokladech, připomínající, že lásku penězi člověk nevyváží; a dobrodružství Šťastného smolaře, kominíka, jemuž se lepí smůla na paty. Vedle Filipa Cíle si v této pohádce od Jiřího Stracha zahrál svérázného lháře Ivan Trojan, který diváky od roku 2005 baví i jako Anděl Páně. Příběh o jeho snaze napravit alespoň jednoho hříšníka od prvního uvedení nemůže ve svátečním vysílání chybět, nepřijdete o něj ani letos.

Z novějších pohádek diváky čeká ještě Tajemství staré bambitky, které odhaluje Tomáš Klus, či dvě pohádky s Jiřím Mádlem - Láska rohatá a Peklo s princeznou. A dojde pochopitelně i na zlatý fond: Pyšnou princeznu, Zlatovlásku nebo Princeznu se zlatou hvězdou na čele.

České pohádky na svátky (zdroj: ČT24)

I letos se připravte na VELKOU FILMOVOU NADÍLKU. V punčoše najdete oscarové snímky, jako zakázaný milostný příběh Zkrocená hora s Jakem Gyllenhaalem a Heathem Ledgerem v hlavních rolích; Králova řeč o proměně zadrhávajícího britského panovníka Jiřího VI. (Colin Firth) anebo dvě klasiky z roku 1969: Půlnočního kovboje s životními ztroskotanci Jonem Voightem a Dustinem Hoffmanem a historické drama Tisíc dnů s Annou o Anně Boleynové (Geneviéve Bujoldová), druhé ženě Jindřicha VIII. (Richard Burton).

Velká filmová nadílka (zdroj: ČT24)

Z české kinematografie se na vánoční obrazovky dostanou samozřejmě Pelíšky, maršál Malinovskij a prskavka v dvouposchoďovém drdolu Simony Stašové už je součástí svátečního inventáře. S Janem Hřebejkem si diváci můžou zahrát ještě Pupendo, jež je poetikou Pelíškům blízké, a s Janem Svěrákem se vydat na Jízdu s jednou rukou dlouhou. A Alois Nebel vypraví Neckářův vánoční hit - Půlnoční.

O svátcích (přesněji 29. 12.) začne ČT vysílat nový cyklus filmových povídek natočených podle námětů českých spisovatelů. Všechny zabrousí do zákoutí mezilidských vztahů. První titulní povídku Škoda lásky natočil, ač je to náhoda, Hřebejk podle textu Petra Jarchovského. Karel Gott v ní hraje Karla Gotta, který se musí vypořádat se svou největší fanynkou.

Upoutávka: Škoda lásky (zdroj: ČT24)

Za SVÁTEČNÍ HUDBOU A DIVADLEM zamiřte na ČT art. "Svátky na Artu budou ve znamení výjimečných uměleckých počinů. Diváky jistě zaujme opera Popelka, balet Labutí jezero či koncertní a divadelní představení,„ předpokládá Milan Fridrich. Zimní atmosféru obstará sněhová show ruského mima Slávy Polunina. “Pojali jsme program jako alternativu k pohádkovým příběhům a koledám. Myslím, že třeba i milovníci oper po kobercovém náletu vánoční pohody ocení kanadský dokument historie heavy metalu," domnívá se výkonný ředitel Artu Tomáš Motl. Už hudební tradicí předvánočního času na ČT je spojení příjemného s užitečným - benefiční Adventní koncerty.

Pro děti a dospělé, kteří si rádi hrají, připravila ČT opět adventní kalendář. Otevřít ho můžete od 1. prosince.

Ještě malá ochutnávka ze závěru roku: Jednička prožije česko-slovenský Kouzelný SILVESTR, jímž provedou Martin Dejdar a Peter Marcin, Dvojka půjde opět proti střednímu proudu třeskuté zábavy a ČT art chce pobavit třeba záznamem silvestrovského představení operety Johanna Strausse ml. Netopýr z Vídeňské státní opery. První den nového roku se prvnímu programu udělají v televizní premiéře Vrásky z lásky, spolu s Jiřinou Bohdalovou a Radoslavem Brzobohatým. Druhý program připomene další koprodukční snímek - Věra 68 o gymnastce Věře Čáslavské a ČT art přivítá rok 2014 přímým přenosem koncertu k zahájení Roku české hudby pod taktovkou Jiřího Bělohlávka. „Povedlo se nám dohodnout s Českou filharmonií, že příštích pět let budeme vysílat vždy na Nový rok živě z Rudolfina,“ upozornil Tomáš Motl, že půjde o začátek nové televizní tradice.

Co chystá ČT na vánoční svátky? (zdroj: ČT24)

Osobní programový tip ředitele programu ČT Milana Fridricha: Na prvním místě mám určitě dvě nové pohádky Duch nad zlato a Sněžný drak. Vedle nich musím doporučit i všechny ostatní vánoční příběhy, na které se těší celé rodiny: Dvanáct měsíčků, Šťastného smolaře, Tajemství staré bambitky a další. Kultovní už jsou Pelíšky nebo filmy Císařův pekař a Pekařův císař. Příjemným zastavením se pro diváky stanou Biblické příběhy o životě Ježíše, dokument Olgy Špátové o charitě Po tmě světlo nebo nové představení Cirque du Soleil na Dvojce. Na Artu doporučím Vánoce v Ypsilonce, dokument o Darje Klimentové nebo film Alois Nebel.

Vydáno pod