Potřetí dobýt Prahu: Bartoliová přijela s Mozartem

Praha - Už potřetí se vrátí do Prahy slavná italská pěvkyně Cecilia Bartoliová. Tentokrát složila program z Mozarta a vídeňských klasiků. Ve Dvořákově síni Rudolfina ji doprovodí Basilejský komorní orchestr po vedením dirigenta Muhaie Tanga.

Italská mezzosopranistka Cecilia Bartoliová září na hudební scéně již více než 25 let. Posluchače uchvacuje vášní, přirozeností i strhující technikou. Diva patří k nejprodávanějším klasickým umělcům, spolupracovala s nejvýznamnějšími dirigenty a orchestry.

Bartoliová uchvátila Prahu dvakrát v roce 2011, v červnu představila árie z oper Antonia Vivaldiho, v říjnu pak s mimořádným úspěchem zazpívala netradiční program barokní hudby, který pocházel z jejího úspěšného alba Sacrificium, oceněného cenou Grammy. Oba koncerty skončily několikaminutovými ovacemi vstoje.

Tím tajemstvím je repertoár

„Zpívat, zabývat se hudbou, dělat hudbu, to je pro mě naprostá radost, potěšení,“ říká umělkyně, kterou zdobí bravurní koloraturní technika. Její hlas je dravý a vášnivý, jindy veselý či hravě spontánní, někdy zase ztišený do překvapivé jemnosti. „Musíte rozpoznat svou cestu a správné skladby. To je to tajemství, repertoár,“ prozradila recept na úspěch.

Cecilia Bartoliová se narodila v Římě čtvrtého června 1966 do rodiny operních pěvců. Matka ji odmalička učila zpívat, ale i pečovat o hlas. Už jako dítě vystoupila v Pucciniho Tosce jako Pasáček, zpěv pak vystudovala v Římě a debutovala v 21 letech ve veronské aréně. Talent černovlásky s hlubokýma hnědýma očima záhy rozpoznali slavní dirigenti jako Herbert von Karajan, Daniel Barenboim, Nikolaus Harnoncourt či Riccardo Muti.

V roce 2011 byla Cecilia Bartoliová hostem Na plovárně:

Brzy prorazila v operách Rossiniho a Mozarta, později přišla méně známá díla Paisiella, Caldary, Händela, Glucka či Vivaldiho. Originální pěvkyně o sobě tvrdí, že miluje dobu baroka; nazpívala alba s Vivaldiho áriemi, skladbami Glucka či Salieriho, Opera Proibita i album Sacrificium, na němž zpívá árie kastrátů neapolské školy 18. století.

Za svou hudbu získala mnoho zlatých desek a dalších ocenění. Sama si ráda poslechne jazz nebo pop, Rolling Stones či Michaela Jacksona. Žije se svým manželem, švýcarským barytonistou Oliverem Widmerem u Curyšského jezera a v Římě.