Ensemble Inégal neúnavně objevuje zapomenuté génie

Praha – Jeden z nejvýraznějších hudebních souborů Ensemble Inégal, který se zabývá barokní hudbou, se v současnosti zaměřil na osobnost Samuela Capricorna (1628 – 1664), který se řadí mezi nejvýznamnější osobnosti německé duchovní hudby. Přesto je dnes poměrně neznámý. Koncertní premiéra jeho díla Missa Nativitatis Domini se odehraje 11. prosince večer v kostele Martin ve zdi.

Ensemble Inégal hraje Samuela Capricorna (zdroj: ČT24)

„Samuel Capricorn je český rodák ze středočeských Žerčic. Tento barokní skladatel není dnes moc známý, ale jeho muzika je naprosto fenomenální a my jsme rádi, že jí můžeme představovat českému i zahraničnímu publiku a některé skladby zazní ve světové premiéře,“ upozornila dramaturgyně a sopranistka Ensemble Inégal Gabriela Eibenová.

Capricornovo dílo obsahuje přes 400 opusů. Ve své době si získalo značný respekt jeho nejvlivnějších současníků. Giacomo Carissimi uváděl Capricornova díla v Římě a pro Heinricha Schütze byla jeho tvorba „opera virtuosa“.

Ensemble Inégalse svým dirigentem Adamem Viktorou získal evropské renomé díky svým vysoce ceněným koncertům a CD nahrávkám a stal se synonymem pro objevy z odkazu geniálního českého barokního skladatele, Jana Dismase Zelenky.

Ensemble Inégal
Zdroj: ČT24/Ensemble Inégal

Ensemble Inégal vznikl v Praze v roce 2000. Jedná se o všestranné hudební těleso, jehož interpretační záběr se pne od renezanční hudby až po hudbu současnou. Kromě staré hudby má soubor na svém kontě také novátorská provedení a nahrávky hudby romantické (např. A. Dvořák, G. Rossini) a moderní (B. Britten, A. Pärt). Koncertuje na prestižních evropských festivalech jako Pražské jaro, Musica Antiqua Brugy, Oude Muziek Utrecht, Lufthansa Festival London, Aschaffenburger Bachtage, Bach Festival Riga a mnoha dalších. Realizoval již 10 úspěšných CD ověnčených řadou významných ocenění (Diapason d´or, IRR Outstanding, Goldberg 5Stars aj.), objevuje se pravidelně ve vysílání českých i zahraničních televizních a rozhlasových stanic (BBC, Evropská vysílací unie EBU, Česká televize, Český rozhlas, Deutschlandradio Kultur, aj.)

Vydáno pod