Kubánská socha Johna Lennona má svého bodyguarda

Havana - Bronzová socha Johna Lennona v životní velikosti sedí na lavičce v havanském parku od roku 2000. Její instalace se zúčastnil sám tehdejší prezident Fidel Castro. Od té doby sem míří turisti. Podle hlídače sochy, Juana Gonzalese, tu někteří dlouho posedávají, drží Lennona za ruku nebo ho objímají. Jiní přicházejí jen pro fotografii. Jsou ovšem i tací, kteří zatouží po legendárních brýlích, které je možno ze sochy sundat. Proto umělecké dílo získalo profesionálního strážce.

Lennonova socha a její bodyguard (zdroj: ČT24)

„Během let lidé brýle ukradli. Byly nahrazeny, ale pak je zase někdo rozbil. Teď se o ně starám já, sundavám je a nasazuju, takže už je nikdo ukrást nemůže,“ upozorňuje strážce Juan Gonzales.

Typické kulaté brýle John Lennon proslavil a dal jim i své jméno – Lennonky. Přitom právě kulaté brýle dlouho nenáviděl, dostal takové už v dětství od lékaře. Nelíbily se mu a vyhýbal se jim. Později experimentoval s různými obroučkami i s kontaktními čočkami. Všechno se změnilo v roce 1966 při natáčení filmu Jak jsem vyhrál válku. Kulaté brýle se mu znovu dostaly na nos a fanoušci si je zamilovali. Pak už ho Lennonky neopustily až do smrti v roce 1980, kdy ho před jeho newyorským bytem zastřelil duševně nemocný Mark Chapman.