Jak se farář stal milionářem

Londýn - Britský duchovní Jamie MacLeod koupil obraz za 400 liber (v přepočtu kolem 13 tisíc korun), ovšem v populárním televizním pořadu BBC Antiques Roadshow (v Česku vysílaném jako Příběhy starožitností) zjistili, že se jedná o originál vlámského barokního malíře Anthonyho Van Dycka. Deset let visel tento obraz na chodbě útulku v hrabství Derbyshire. Jeho majitel, britský farář, vůbec netušil, co má na zdi.

Jak se stal farář milionářem (zdroj: ČT24)

„Rozhodoval jsem se tehdy, zda koupit obraz nebo knihovnu, chtěl jsem obojí, ale to bych byl hamižný. Ten obraz upoutal moji pozornost, líbil se mi hlavně rám, ale přitahovala mě i ta podobizna,“ vzpomíná farář Jamie MacLeod.

V pořadu BBC malbu zrestaurovali a k překvapení faráře zjistili, že jde o originál, jehož hodnota je víc než 400 tisíc liber, tedy asi 13 milionů korun. „Byl to docela šok, několik nocí jsem z toho nemohl spát, hlavou se mi honila spousta otázek. Je to něco, co se nestává každý den,“ přiznává farář, který se rozhodl vzácný obraz prodat a z utržených peněz zaplatit opravu kostelních zvonů.