Skoro nahý náměsíčník děsí studentky v USA

Wellesley (USA) - Dílo Tonyho Matelliho Sleepwalker vyvolalo v univerzitním campusu ve Wellesley, prestižní dívčí škole, poprask. Bronzový mladík má na sobě jen boxerky, výraz tváře a napřažené paže naznačují náměsíčnost. Některé studentky naháče s mateřskou péčí oblékají, jiné sepisují petice za jeho odstranění.

Sochař Tony Matelli vystavuje svá díla v místním univerzitním muzeu. Socha, která je součástí expozice, ale podle něj patří ven. „Smyslem je ukázat ho mimo jeho prostředí, vyvolat dojem, že se zatoulal, že je ztracený,“ upřesňuje svůj záměr sochař.

Několik stovek studentek je ale jiného názoru, tvrdí, že polonahý muž děsí kolemjdoucí a působí jako sexuální násilník. Na internetu podepisují petici za jeho přesunutí zpět do muzea. „Pokud ho nebudeme moci obléci, chci, aby ho odstranili. Věděla jsem o něm, ale když jsem ho uviděla v noci, pořád jsem myslela, že je skutečný,“ vyjádřila svůj odpor jedna ze studentek.

Ovšem kromě moralistních výtek socha vyvolala i diskuse o umění v obecnější rovině. „Umění vyvolává diskusi a debata je jádrem vzdělávání. Mám proto velkou radost, že reagujete,“ vzkázala dívkám ředitelka univerzitního muzea Lisa Fischmanová.

I sochař vyjádřil své potěšení z poprasku, který vyvolal, neboť upoutat pozornost je někdy také uměleckým záměrem. Své fanoušky už si náměsíčný muž získal i na sociálních sítích – svůj účet má jak na Facebooku, tak na Twitteru. Obdivovatele našel i v mnoha kolemjdoucích, kteří ho někdy pro společné fotky i oblékají, ale nikoli proto, že by je jeho nahota pobuřovala, ale prý kvůli v mrazu, který teď na místě panuje.

Tony Matelli se narodil v Chicagu v roce 1971, v současné době žije a pracuje v New Yorku. Ve svém díle, kterým často provokuje, spojuje romantismus s hyperrealismem. Rád zachycuje výjimečnosti a abnormality nebo běžné věci seskupuje do absurdních zátiší, jež dráždí a znejisťují diváky.

Polonahý náměsíčník děsí americké studentky (zdroj: ČT24)