Život v tanci. Česká primabalerína Klimentová končí kariéru

Londýn - Česká primabalerína Daria Klimentová, která posledních 18 let působí v Anglickém národním baletu, ukončí v červnu po 25 letech kariéru. S českými diváky se rozloučí ve Státní opeře 15. května. Podívejte se na dokumenty Život v tanci a Po světě po špičkách:

„Je to pro mne smutný, ale současně vzrušující okamžik. Pracovala jsem s některými neuvěřitelnými lidmi, na které budu stále vzpomínat. Dala jsem svůj život baletky Anglickému národnímu baletu se všemi krušnými a šťastnými okamžiky,“ citovala Klimentovou BBC.

„Jsem nyní připravená pomoci všem talentovaným tanečnicím, stejně jako jiní pomáhali mně po dobu mé dlouhé kariéry,“ říká ke své budoucí činnosti primabalerína, která je známá také jako fotografka nebo učitelka tance.

Zářivá hvězda britského baletu

„Daria dodává své osobité kouzlo všemu, co dělá. Přeji jí úspěch a štěstí v jejím budoucím životě. Bude mi chybět jako skvělá umělkyně,“ uvedla umělecká ředitelka Anglického národního baletu Tamara Rojová. Klimentová v Londýně vytvořila vynikající duety s Vadimem Muntagirovem a Friedemannem Vogelem. „Daria Klimentová je jednou z nejzářivějších hvězd klasického baletu v Británii,“ napsal deník The Guardian.

  • S českými diváky se baletka rozloučí představením v pražské Státní opeře, které se uskuteční 15. května a bude se jmenovat Daria Klimentová - Děkuji, oznámila mluvčí baletu Národního divadla v Praze Helena Bartlová.

V Anglii dvaačtyřicetiletá Klimentová podle BBC naposledy vystoupí v představení Romeo a Julie 14., 19. a 22. června v londýnské Royal Albert Hall.

Daria Klimentová
Zdroj: Stanislav Zbyněk/ČTK

Daria Klimentová se narodila 23. června 1971 v Praze. Po absolutoriu na Taneční konzervatoři v Praze v roce 1989 se stala sólistkou baletu Národního divadla a od roku 1991 působila ve všech angažmá jako primabalerína. V roce 1992 nastoupila do baletního souboru Kapského Města, od další sezony působila ve Skotském baletu a od roku 1996 je první sólistkou Anglického národního baletu. Vyhrála několik mezinárodních soutěží.

Podívejte se na její osobní stránky.