Bihári: Romská hudba je plná emocí, žijeme okamžikem

Praha – Nevidím to černobíle. Tak se jmenuje kampaň, která bojuje proti rasismu a xenofobii. Během pětidenního programu ji podpoří přes dvacet hudebních interpretů z Česka i zahraničí. A v průběhu akce vznikne největší obraz z barevných otisků palců. Projekt má připomenout dnešní Mezinárodní den Romů. „Romská hudba je nabitá energií. Většina neasimilovaných Romů moc nepřemýšlí dopředu a vše se odráží i v té hudbě,“ popsal hudebník Mário Bihári. „Snad nám podobné projekty pomůžou se vzájemně pochopit,“ dodal.

"Nejsme profesionální aktivisté, jsme skupina promotérů a producentů, kteří pořádají akce po celý rok, oslovujeme mnoho lidí a rádi bychom předali zásadní myšlenku. Stále více lidí říká: která zní: „nejsem rasistou, ale…“ a my chceme upozornit na to, že to je s tečkou, bez ale," popsal hlavní myšlenku projektu Adam Ondráček z pořádající společnosti ART Prometheus, podle kterého se poslední dobou stalo standardem zavádět xenofobii a rasismus do veřejného života. Více k programu zde.

Dnešní program se skládá z hiphopové kapely Moja Reč, bigbítové klasiky Para a z východoslovenské cikánské kapely Sendreiovci, kteří jsou mimo jiné autory hudby k filmu Sherlog Holmes A Game of Shadows. Koncert začíná ve 20 hodin v klubu Blink v Holešovické tržnici. 

Romská hudba předává širokou škálu emocí, je nabitá energií. „Je to pravděpodobně námi Romy, život prožíváme okamžikem. Většina neasimilovaných Romů moc nepřemýšlí dopředu a vše se odráží i v té hudbě. Když jim je teskno, tak to vyzpívají, když je veselo, tak taky,“ popsal hudebník Mário Bihári. 

Mário Bihári: Romská hudba je odrazem naší duše (zdroj: ČT24)

Přestaňte sbírat palce online a dejte nám jeden offline

Během pěti dní vznikne v klubu Blink Excelent obraz složený z barevných otisků palců, který bude následně putovat na další akce, jako jsou letní festivaly, koncerty, dětské dny a podobně. V průběhu roku 2014 tak bude vznikat barevná mozaika jako připomínka pestrosti kultur i názorů. „Otisk palce je unikátní u každého člověka na planetě. Na první pohled poznáme, že jde o otisk palce lidské bytosti, ale poznáte, jestli byla bílá, černá, žlutá, jestli byla na holky, nebo na kluky? Těžko,“ řekl Ondráček. 

Mezinárodní den Romů se slaví od 8. dubna 1971, kdy vznikla Mezinárodní romská unie. Například Brno si výročí připomíná týdnem romské kultury, odpoledne tam začne výstava s názvem Cikánský mýtus. Na pohlednicích a fotografiích ukáže protiklad mezi autentickým zobrazením života menšiny a předsudky.