Chátrající prvorepubliková památka Ostravica-Textilia změnila vlastníka

Ostrava – Chátrající architektonická památka z první republiky Ostravica-Textilia opět změnila majitele. Firma Amádeus Real prodala komplex tří historicky cenných budov v centru Ostravy firmě RME Czech, která se zabývá pronájmem nemovitostí. Jaké jsou její plány, neví Amádeus Real, město ani památkáři. Aktivisté z petičního výboru za záchranu Ostravice-Textilie se obávají, že tato změna neutěšenou situaci, která začala přesně před 14 roky zřícením stropů v budově, ještě zkomplikuje.

Jednatel firmy RME Czech se jmenuje Nikos Boboras a sídlo má v Hovorčovicích u Prahy. Figuruje také ve dvou dalších společnostech, které obchodují s nemovitostmi. Jedna z nich je v současné době v likvidaci. Kontaktovat ho se redakci zatím nepodařilo.

Podle mluvčího petičního výboru za záchranu Ostravice-Textilie Lukáše Černohorského tyto informace nevěstí nic dobrého. „Na historii nového vlastníka je vidět propojení obou firem, které asi provádějí převody podle aktuální finanční situace,“ míní Černohorský.

Horší to být nemůže?

Ředitel pobočky Národního památkového ústavu v Ostravě Michal Zezula se na změnu dívá spíše s nadějí. „Změna vlastníka je podle mého názoru změnou vítanou. Zatím předpokládáme, že nový vlastník nemovitosti koupil se záměrem je rekonstruovat a nějakým způsobem využít,“ věří Zezula. Dodal, že stav domů je velmi špatný, a to včetně statiky. „Nějaká nenadálá situace by mohla způsobit havárii,“ upozornil.

Ostravica v dobách své slávy
Zdroj: ČT24

Vztahy developera a města řeší soudy

Společnost Amádeus Real koupila komplex v roce 2007 se záměrem vybudovat polyfunkční obchodní centrum, jehož součástí by byly i historické objekty. O dva roky později ale odstoupila od smlouvy, protože úřad centrálního ostravského obvodu nedal souhlas s umístěním stavby. Spory města s firmou skončily u soudu. Amádeus Real žádá za zmařenou investici náhradu 1,6 miliardy korun. Město se zase domáhá více než sedmi milionů, chce doplatit zbytek kupní ceny i penále, protože neuznává důvody odstoupení od smlouvy. Petiční výbor za záchranu budov loni podal na majitele trestní oznámení kvůli podezření, že nechává památku cíleně chátrat, aby byla zbavena památkové ochrany. Zástupci firmy to důrazně popřeli.

Ostravica Textilia chátrá
Zdroj: ČT Ostrava/Michal Šíma

Stav budov se neustále zhoršuje. Město loni udělilo tehdejšímu vlastníkovi Amádeus Real pokutu milion a dvě stě tisíc korun za to, že se o majetek špatně stará. Nařídilo mu také provést nejnutnější, takzvané záchovné opravy. „Vzhledem ke změně majitele budou správní řízení ukončena a zahájena s novým vlastníkem,“ informoval mluvčí ostravského magistrátu Michal Bayer.

Město je připraveno s novým majitelem jednat. „Pokud bude zájem z druhé strany, s vlastníkem se sejdeme a rádi si vyslechneme, jak chce s touto památkou naložit,“ řekl Bayer.

Komplex Ostravica-Textilia

Blok tří propojených budov, jehož součástí je bývalý obchodní dům, vznikl v centru Ostravy ve třicátých letech minulého století. Nejstarší, z počátku 20. století, je bývalá Obchodní a živnostenská banka, kterou navrhli vídeňští architekti Julius a Wunibald Deiningerovi.

Roku 1911 byl podle návrhu ostravského architekta Felixe Neumanna přistavěn dům s byty a obchody, v letech 1928 až 1929 pak ve střední části přibyl obchodní dům, který navrhla Marie Frommerová. Pozdější Módní dům Ostravica přežil bombardování Ostravy a po desetiletí to bylo funkční a oblíbené obchodní centrum.

Prvním vlastníkem po roce 1989 se stal opavský podnikatel Kamil Kolek, který prováděl bez povolení rekonstrukci tak, že se tam 7. dubna 2000 za provozu zřítily tři stropy a jen náhodnou se nikomu nic nestalo. Majitel z toho u soudu vyvázl s podmínkou.

Před šesti lety koupila firma Amádeus Real sousední pozemek, na kterém stál do roku 1946 takzvaný Německý dům, který byl postaven roku 1895 ve stylu německé renesance. Společnost tam chtěla postavit nový obchodní komplex a propojit ho s historickými budovami Ostravice-Textilie. Od té doby komplex chátrá. Petici za záchranu Ostravice-Textilie podepsalo více než sedm tisíc lidí. „Ostravica je symbol, o který by město nemělo přijít,“ říkají členové iniciativy.

Reportáž Terezy Krumpholzové (zdroj: ČT24)