Ostravský balet uvádí La Sylphide – dánský sen se špatným koncem

Ostrava – Choreografie La Sylphide o nešťastné lásce mladíka k lesní víle od legendy dánského baletu Augusta Bournonvilla patří ke klenotům romantického baletu. Nyní ho se souborem Národního divadla moravskoslezského nastudovala jeho dánská následovnice Karina Elver.

Tanečník a choreograf August Bournonville se inspiroval stejnojmenným baletem na hudbu Jean-Madeleine Schneitzhoeferové a choreografii Filippa Taglioniho, který měl premiéru v roce 1832 v Paříži. Tato inscenace uvedla evropský balet do svého romantického období. Bournonville ji viděl o dva roky později a na základě partitury Hermana Severina Løvenskiolda vytvořil vlastní La Sylphide, kterou roku 1837 poprvé uvedl Královský dánský balet.

  • „Bournonvillova verze je podle mne nejlepší. Jeho balet je stále živý a hraje se po celém světě, a to i díky tomu, že v příběhu nacházíme nadčasový přesah, momenty, které nás přivádějí k základním otázkám po smyslu života,“ říká pedagožka a choreografka Karina Elver.

Bournonville byl plodný choreograf s typickým rukopisem, kterým se poněkud odlišoval od ruských či francouzských baletů romantického období první poloviny 19. století, a to mimo jiné používáním pantomimických gest. Ve většině svých baletů také tančil. „Je autorem mnoha unikátních inscenací, ve kterých se zrcadlí nejčistší forma romantického baletu,“ říká šéfka ostravského baletu Lenka Dřímalová.

Většina jeho choreografií byla optimistická. Balet La Sylphide, v němž mladík James sní sen o krásné víle, který se stane skutečností, se melancholií a tragickým koncem výrazně odlišuje. „Toto dílo je ztělesněním romantickém splínu, zmítajícího se mezi tímto světem a lákavým, leč nebezpečným snem o světě druhém,“ říká taneční pedagog a publicista Václav Janeček.

Inscenátoři slibují balet plný skotských tanců, vzdušného půvabu dlouhých tylových sukní, bělostných balerín a víl sylfid vířících v rychlém lehounkém tanci.

"Odkaz Augusta Bournonvilla prožívá renesanci" (zdroj: ČT24)

Národní divadlo moravskoslezské uvede La Sylphide Augusta Bournonvilla poprvé v historii. Scénu a kostýmy vytvořil Josef Jelínek, Løvenskioldovu partituru nastudoval s operním orchestrem dirigent Jakub Klecker. V roli Sylfidy se budou střídat Olga Borisová-Pračiková, Chaira Lo Piparo a Eriko Wakizono, v roli Jamese Gordano Bozza, Mackbeth Konstantin Kaněru a Po-Ju Lin. Například čarodějnici Madge bude vedle Jany Kopecké tančit také bývalý dlouholetý šéf ostravského baletu Igor Vejsada.

Premiéry La Sylphide budou v Divadle Antonína Dvořáka 24.  a 26. dubna od 18.30 hodin. Více o představení najdete zde.

Vydáno pod