Český symbolismus jako samostatný fenomén. Poprvé v Krakově

Olomouc/Krakov – Dnes začíná v Krakově výstava Vládcové snů. Autoři z Muzea umění Olomouc a nakladatelství Arbor vitae představují Polákům více než dvě stě děl reprezentujících český symbolismus z přelomu 19. a 20. století. Kurátoři se zaměřili na výrazné příklady použití symbolu v tomto uměleckém směru, zachycují sny a fantazie výjimečných malířů, jako byl František Kupka, Jan Zrzavý, Josef Váchal a mnoho dalších.

Výstava Vládcové snů představuje specifickou část výtvarné scény v českých zemích mezi lety 1880 až 1914, která byla symbolismem ovlivněna. Návštěvníci Mezinárodního centra kultury v Krakově mají možnost vidět obrazy, plastiky, kresby, grafiky, knihy i časopisy z té doby od slavných i méně známých umělců, které symbolismus zaujal a ovlivnil. Vedle Kupky či Zrzavého mohou vidět například práce Františka Bílka, Josefa Váchala, Maxe Švabinského, Alfonse Muchy, Františka Kavána, Františka Urbana, Emila Holárka. Některá díla budou vystavena vůbec poprvé.

Exponáty jsou z českých veřejných a soukromých sbírek a také z jedné norské kolekce. „Koncepci výstavy vymyslel pražský historik umění Otto M. Urban. Výjimečná je v tom, že poprvé uvádí český symbolismus jako samostatný fenomén. Dosud byl totiž prezentovaný jen jako kapitola širších projektů o umění z přelomu 19. a 20. století,“ řekla kurátorka výstavy Anežka Šimková. „Společným jmenovatelem exponátů je využití symbolu, náznaku, sugesce pro poznávání podstaty skutečnosti,“ zdůraznila.

Výstava bude v Krakově do 7. září. V listopadu ji pak autoři uvedou v rozšířené variantě a pod názvem Tajemné dálky v Muzeu umění Olomouc.