Mimo úřední kolonky. Ivan Kraus coby Veřejný písař

Praha - Ivan Kraus vydává novou knihu. V próze s názvem Veřejný písař se věnuje emigrantům a zvláštnímu povolání písaře, který jim pomáhá s vyplňováním dotazníků, stížností, ale taky se psaním milostných dopisů. Ivan Kraus byl hostem Profilu ČT24:

Ivan Kraus: Píšu místo návštěv u psychiatra (zdroj: ČT24)

Kraus v knize vypráví příběhy z hlavy veřejného písaře. „Je to úředník sedící ve své kanceláři kdesi v Paříži, zabývá se psaním žádostí, stížností, životopisů, vyplňováním formulářů, dotazníků. Ve Francii jest to docela běžná záležitost, že existuje veřejný písař, on dokonce studuje, má, myslím, ze Sorbonny diplom,“ vysvětluje spisovatel.

Vše, co se nevešlo

„Poutníci, kteří opustili svou zem, dosud neznalí nového jazyka země, do které dorazili, se obracejí na veřejného písaře. Pomáhá jim vyplňovat nezbytné úřední dotazníky. Vše, co se nevešlo do úředně vymezeného prostoru formulářů, ukládá se písaři v hlavě. Poznal jsem jeho kancelář, jeho návštěvníky a jejich příběhy. Protože nejsem nucen krátit tyto osudy do omezeného prostoru kolonek, do otázek a odpovědí, rozhodl jsem se, že tuto svobodu využiju a příběhy napíšu,“ popisuje Ivan Kraus svou roli.

Mezi poutníky a tuláky řadí autor i sám sebe. Narodil se v březnu 1939 v Praze. Po maturitě na gymnáziu vystudoval nástavbový obor mezinárodní ekonomické vztahy. Jako herec a autor působil v řadě pražských malých a kabaretních divadel. Po roce 1968 žil desítky let v cizině, od roku 1971 pracoval v Německu jako rozhlasový a televizní scenárista, loutkoherec a spisovatel. Pobýval také ve Spojených státech, Švýcarsku, Itálii, Anglii, Nizozemí, Belgii, Španělsku, Portugalsku a Mexiku. Nyní žije střídavě v Paříži a v Praze.