Spirály na vinylu. Výstava mapuje 120 let gramofonu

Praha - Nová výstava Národního technického muzea v Praze mapuje vývoj gramofonové techniky v českých zemích od konce 19. století až do dnešních dnů. Vinyl je opět v kurzu, dokazuje expozice Hudba ve spirále.

Jan Hosťák a Milan Cais o Hudbě ve spirále (zdroj: ČT24)

Autoři výstavy René Melkus a Jan Hosťák v expozici hravou formou přibližují technický vývoj tohoto média v letech 1890 až 2014: Od nejstarších záznamů do cínové folie, voskových válečků a šelakových desek přes vinylové singly a dlouhohrající desky až k deskám s digitálním záznamem. „Chtěli jsme tu výstavu udělat nově, pro mladé, je hodně barevná. A myslím, že se bude opravdu hodně líbit. Je rozdělena do sedmi období mapujících jednotlivé časové předěly od počátků po současnost,“ zve návštěvníky Jan Hosťák.

Vyzkoušejte si DJský gramofon

Vývoj nejrůznějších podob gramofonu je nastíněn za pomoci dobových reálií, formou jednotlivých „pokojíčků“ po zhruba dvou dekádách. K navození autentické atmosféry přispívá dobová hudba. „Když návštěvník přijde na komentovanou prohlídku, bude si moct vyzkoušet i DJský gramofon a zascratchovat si nebo si pustit mincovní fonograf,“ doplňuje Hosťák.

Návštěvníci se přesvědčí, že domácí fonografy a gramofony, oděné do skříněk kopírujících vkus své doby, měly často líbivé tvary. Dnes jsou vnímány jako svým způsobem podmanivá umělecká díla, která zrcadlí technologickou vyspělost designérů. „Poslední podobně laděná výstava tu byla před patnácti lety, proto by byla škoda nádherně restaurované přístroje nevystavit, mnohé z nich vypadají jako přímo z obchodu,“ říká René Melkus.

„Historie gramofonového průmyslu zaznamenala renesanci. Věřím, že obliba vinylových desek a klasických gramofonů bude pokračovat,“ připomíná současný trend ředitel muzea Karel Ksandr. I tento trend historická expozice zaznamenává, když představuje moderní gramofony firmy SEV Litovel a produkci společnosti GZ Media, někdejší „gramofonky“ v Loděnicích, která vloni vyrobila přes deset milionů klasických gramofonových desek.

Opravdu si hudbu vychutnat

Na vinylech vydává dnes nahrávky spousta českých i světových kapel. Kupříkladu Tatabojs vydali na vinylu poslední album Ležatou osmičku a v prosinci má vyjít další placka. „Chtěli jsme udělat dárek pro své skalní fanoušky,“ říká frontman Tatabojs Milan Cais. „Doba přesně dospěla do stadia, kdy zarytý hudební fanoušek chce mít svojí oblíbenou kapelu v dobré kvalitě, doma tomu věnuje čas a opravdu si chce hudbu vychutnat.“

Vystavené exponáty doplňuje třeba soubor plakátů a reklamních tisků, opomenuty nezůstaly ani hezké a ceněné plechové krabičky s hracími jehlami. Výstava Hudba ve spirále potrvá v muzeu na pražské Letné až do konce října (stránky zde).

Vydáno pod