Život není pes, zpívají Marta Kubišová s Anetou Langerovou

Praha – Olga Sommerová dokončuje filmovou poctu Martě Kubišové, zpěvačce a signatářce Charty 77. Kubišová pro snímek společně s Anetou Langerovou nahrála song Život není pes. Film Magický hlas rebelky vstoupí do kin 17. července.

Po filmu Věra 68 o gymnastce Věře Čáslavské zachytila Olga Sommerová osud zpěvačky a signatářky Charty 77 Marty Kubišové. „Martu Kubišovou miluju od svých mladých let, její elpíčko Songy a balady jsem v šedesátých a sedmdesátých letech poslouchala pořád dokola. Když bolševici v roce 1970 zakázali Martě zpívat, nesla jsem to v beznadějných sedmdesátých letech jako další ránu svobodě,“ říká Sommerová.

Dvacet let zákazu

Součástí dokumentu jsou ukázky z muzikálu Touha jménem Einodis o Sidonii Nádherné, ve kterém Kubišová hraje po boku Anety Langerové. Koncem června se opět objeví na letní scéně Divadla Ungelt. V písni Život není pes, která byla pro film složena, vedou zpěvačky bilanční dialog také o dvacetiletém zákazu zpívání pro Kubišovou. Langerové je přitom právě sedmadvacet let, tedy tolik, kolik bylo Kubišové, když zákaz dostala.

Štáb se zúčastnil několika koncertů Kubišové, navštívil její bývalou chalupu, kde podepsala Chartu a kde byla sledována Státní bezpečností. Při návštěvě Archivu bezpečnostních složek Kubišová poprvé nahlíží do svazků, které na ni StB vedla. Zpěvačka se potkává s přáteli z Charty Danou Němcovou, Pavlem Kohoutem nebo Jaroslavem Hutkou i s dalšími kamarády: Milanem Heinem, Václavem Neckářem, Ivou Janžurovou a dalšími.

„Marta nikdy netrpěla hvězdnými manýry, světská sláva pro ni vůbec nic neznamenala, byť je nositelkou mnoha profesních cen. Překvapila mě například svým smyslem pro humor,“ vypráví Sommerová. Za své občanské postoje obdržela Kubišová v roce 1995 státní Medaili za zásluhy, v roce 1998 byla Akademií populární hudby uvedena do Síně slávy, v roce 2002 získala Cenu Thálie. Roku 2012 získala nejvyšší státní vyznamenání Francie Řád čestné legie.

Celovečerní dokument Magický hlas rebelky vznikl díky producentské společnosti Evolution Films v koprodukci s Českou televizí a s podporou Státního fondu kinematografie. Premiéra filmu je plánována na 17. července tohoto roku.