Na Janáčkově máji poprvé zářila houslistka Julia Fischer

Ostrava - Janáčkův máj v Ostravě má za sebou koncert jedné z největších hvězd letošního festivalu - fenomenální německé houslistky Julie Fischer. Do Ostravy přijela poprvé, den po svém druhém koncertě na Pražském jaru. Diváky ostravského kulturního domu potěšila 28. května také skladbou svého oblíbeného českého komponisty Bohuslava Martinů.

Julia Fischer zazářila na Janáčkově máji (zdroj: ČT24)

Julia Fischer má československé kořeny po své matce - klavíristce Věře Fischer, která se narodila na Slovensku. Českou hudbu i proto hraje ráda. Vedle Antonína Dvořáka, jehož slavný houslový koncert nedávno nahrála s curyšským orchestrem, ji oslovil Bohuslav Martinů. S britským muzikologem a producentem Brianem Largem připravuje i film o tomto skladateli, ve kterém bude jeho hudbu hrát.

„Snažím se Martinů na koncertech zařazovat. Rozhodla jsem se pro jeho třetí sonátu pro housle a klavír. Hraji ji strašně ráda, ale už dlouho jsem ji nehrála,“ řekla houslistka a pianistka před koncertem.

Hudba je přirozenou součástí jejího života od raného dětství. Na housle i klavír hraje od tří let. Díky mimořádnému talentu byla v devíti letech přijata na Hudební akademii v Mnichově, v jedenácti vyhrála Mezinárodní houslovou soutěž Yehudiho Menuhia. Od té doby sklízí úspěchy po celém světě, má velmi široký repertoár a ve třiadvaceti letech se stala nejmladší německou profesorkou hudby.

Výjimečná je mistrovskou technikou, nápaditou interpretací a citem, s jakým hraje. „Je naprosto výjimečná, dokonale technicky vybavená, ale také velmi bezprostřední,“ domnívá se ředitel festivalu Janáčkův máj Jaromír Javůrek. „Julia Fischer je pro mne hvězdou, jejíž výraz je tak čistý, bezprostřední a nadpozemský, že její záře oslní každého, kdo miluje hudbu. Je malým zázrakem, že se ji festivalovému managementu podařilo získat,“ podotkl houslový virtuóz a pedagog Ivan Ženatý.

Bohuslava Martinů si nechala Julia Fischer v Ostravě na konec. Předtím zahrála skladby italského barokního skladatele Giuseppa Tartiniho, španělského houslisty a skladatele romského původu Pabla de Sarasateho nebo německého romantika Felixe Mendelssohna-Bartholdyho. Hrála na italské housle z dílny Giovanniho Battisty Guadagniniho z roku 1750. Na klavír ji doprovázela Milana Chernyavska. Nadšenému publiku dopřály dva přídavky.

39. ročník Janáčkova máje pokračuje do 11. června.