Začal Tanec Praha. V hlavní roli iPhone

Praha - Tři tanečníci, tři herci a šest mobilních telefonů dnes večer zahájili hlavní program festivalu Tanec Praha. Přehlídku otevřela inscenace Conversation Piece australské choreografky Lucy Guerinové. Mezinárodní přehlídka současného tance potrvá do 26. června, kromě Prahy zavítá i do regionů a vzdá hold kanadské choreografce a tanečnici Marii Chouinardové.

Tanec Praha zahájil chytrý telefon (zdroj: ČT24)

Klíčovou rekvizitou Conversation Piece, který Guerinová nastudovala se třemi tanečníky a třemi činoherci, je iPhone a jeho aplikace. Současná komunikace se sice bez technologií neobejde, ty na druhou stranu člověka svým způsobem izolují od druhých lidí.

Na začátku herci prostě banálně konverzují, na každém jednotlivém představení jinak a unikátně. Rozmluvu nahranou na mobilní telefony vzápětí poslouchají a znovu přehrávají. Nahrávka brzy žije vlastním životem. Do hry vstupují technologie a představení se postupně mění v koncert mobilních aplikací. „Z telefonu se stává v podstatě další postava. Na konci se vyjeví jeho osobnost, škodolibá a zlověstná,“ říká Lucy Guerinová.

Lucy Guerinová je považována za jednu z nejvlivnějších osobností současného australského tance. Absolvovala Centre for Performing Arts v Adelaide. V roce 1989 přesídlila do New Yorku, kde spolupracovala s řadou skupin a choreografů. Po návratu do Melbourne založila soubor Lucy Guerin Inc. Ve vlastní tvorbě věnuje pozornost významu všedních událostí a redefinici formálních tanečních postupů. Její přístup k tvorbě je experimentální, zahrnuje práci s hlasem, textem, videem, industriálním designem.

Svěcení jara, Michaux, Kongo

Dnešním představením v divadle Ponec 26. ročník tanečního festivalu teprve začíná. Událostí sezony bude letos zřejmě návštěva kanadské choreografky Marie Chouinardové a její inscenace Svěcení jara vycházející ze Stravinského hudby a Nižinského originální choreografie. Večer doplní choreografie Henri Michaux: Mouvements, která je jemným pohybovým ztvárněním kreseb malíře a básníka Henriho Michauxe.

K vrcholům festivalu bude patřit i nová inscenace Belgičana Alaina Platela Coup Fatal s hudbou inspirovanou africkým Kongem a evropským barokem. Vedle hlavního města roztančí přehlídka i třináct regionů, nejbohatší program z mimopražských scén bude mít Evropské město kultury 2015 Plzeň. Celý program najdete zde.