ČT začala natáčet příběh Jana Husa. V hlavní roli Matěj Hádek

Praha – První klapka natáčení nového historického filmu o Janu Husovi padla dnes v pražském Anežském klášteře. Dvoudílný snímek připravuje Česká televize k šestistému výročí upálení významného církevního reformátora. Režisér Jiří Svoboda do titulní role obsadil Matěje Hádka, scénář napsala spisovatelka Eva Kantůrková.

Filmový štáb čeká perných 58 natáčecích dnů. „Bude to maraton, ten projekt je opravdu veliký,“ říká režisér Svoboda, který byl hostem Interview ČT24. „Celý film točíme v reálech, nemáme tam žádný ateliér,“ doplňuje. Kromě pražského Anežského kláštera filmaři navštíví třeba Zvíkov, Cheb, Křivoklát nebo Kutnou Horu.

Film vzniká podle záměru spisovatelky Evy Kantůrkové, která napsala knižní předlohu i scénář. „S paní Kantůrkovou se nad scénářem scházíme už dva roky. Mnoho jsem se za tu dobu dozvěděl. Přečetl jsem i další knížky. V poslední době vyšla kniha pana profesora Šmahela o Janu Husovi,“ zmiňuje režisér Svoboda monografii Františka Šmahela Jan Hus. Život a dílo, který vyšla v minulém roce v nakladatelství Argo.

Člověk z masa a kostí

Knihu o Janu Husovi napsala spisovatelka Eva Kantůrková již v osmdesátých letech. Její první vydání se tak odehrálo jen v rámci samizdatu. Kantůrková popisuje příběh Jana Husa od počátku XV. století až ke Kostnické hranici. První díl filmu začíná ve chvíli, kdy král Zikmund vylákal krále Václava na hrad falešným příslibem triumfální jízdy ke Svatému otci, aby jej mohl uvěznit a zmocnit se celého království. Předělem mezi prvním a druhým dílem je pak okamžik Husova váhání o cestě do Kostnice, film končí jeho upálením.

Matěj Hádek jako Jan Hus
Zdroj: ČT24/ČT

Autoři filmu chtějí v první řadě minimalizovat fabulaci, která by se ocitla v rozporu s fakty. Zároveň však chtějí natočit silný dramatický příběh, který se diváka dotkne. "Kdybych hledal stručný název, tak bych si vypůjčil název novely Stefana Zweiga Svědomí proti násilí,„ uvažuje Svoboda o svém pojetí Husova příběhu. Titulní roli ztvární Matěj Hádek. “Když budu mluvit o svém řemesle, tak je to člověk z masa a kostí, který se v určitých situacích zachoval podle svého charakteru," popisuje Hádek, jak chápe svou roli. Vedle Hádka se ve filmu objeví také Tomáš Dastlík, Jan Dolanský, Pavel Gajdoš, Petr Klimeš, Milan Kňažko, Marika Šopovská, Petra Špalková, Michal Dlouhý, Vladimír Javorský a další. 

Jan Hus podle Vávry

Svobodův film bude nejvýpravnějším uchopením Husova příběhu od známého filmu Otakara Vávry z roku 1954. Titulní roli tehdy sugestivně zpodobnil Zdeněk Štěpánek. Umělecky pozoruhodný snímek byl však zřetelně ideologicky poplatný komunistické doktríně padesátých let. „Víme, že Zdeněk Nejedlý formuloval tezi, že komunisté jsou dědici pokrokových tradic českého národa, a všechny ty tradice byly přistřiženy tak, aby tomuto odpovídaly,“ říká Jan Blahoslav Lášek, děkan Husitské teologické fakulty.

Jan Hus v podání Zdeňka Štěpánka
Zdroj: ČT24/ČT

„Jan Hus byl tradičně zobrazován jako lokální národní a sociální buditel, což značně zkresluje a umenšuje jeho skutečný historický význam. Jeho příběh - o tom, že snaha o život v pravdě dokáže proti nám obrátit naše nejbližší přátele a v konfliktu s mocí nás dovést až na smrt - je dnes stejně aktuální jako ve středověku,“ říká ředitel vývoje ČT Jan Maxa.

Nové převyprávění života teologa a kazatele, který ovlivnil celou evropskou reformaci, bude dokončeno příští léto k šestistému výročí Kostnického koncilu a upálení Jana Husa. „Je to veliký projekt, asi jeden z největších z filmů, do kterých se kdy Česká televize pustila,“ uvedl již dříve Jan Maxa. Do budoucna by se podle něj ČT chtěla věnovat dalším postavám z české historie, například Antonínu Dvořákovi nebo Karlu IV.

Vydáno pod