Já je někdo jiný. Britský umělec prožije měsíc ve virtuální realitě

Londýn - Do jaké míry kradou sociální sítě a technologie naši osobnost? Ptá se britský umělec Mark Farid. Odpověď se rozhodl zjistit experimentem - chce strávit osmadvacet dní ve virtuální realitě. Po celou dobu bude mít speciální sluchátka a brýle, které jej přenesou do života někoho jiného.

Britský umělec chce žít ve virtuální realitě (zdroj: ČT24)

Téměř měsíc stráví jen v prostoru s postelí a koupelnou, bez komunikace s okolím, ve virtuálním světě ale bude žít běžný život - zajde se psem na procházku nebo na jedno do hospody. Jeho očima i ušima bude člověk, kterého nikdy předtím nepotkal, přesto bude dělat to samé, co on, dokonce i jíst stejné jídlo. 

„Chci zjistit, co je zapotřebí ke ztrátě osobnosti. Mojí osobnosti,“ vysvětlil Farid motivaci k tomuto projektu. Cílem uměleckého a sociálního experimentu je prozkoumat, jestli je konkrétní identita naší součástí, nebo je něčím naučeným. „Mluvili jsem s psychology, neurology a filosofy o tom, jak může experiment dopadnout. Nikdo nemá sebemenší představu,“ podotkl režisér projektu John Ingle. Faridův pokus potrvá tři týdny - právě tak dlouho podle odborníku trvá, než nové návyky vzniknou.

„Jak dlouho necháme technologie ničit náš život? Kdy dosáhneme bodu, v němž jim slepě uvěříme?“ pokládá další otázky kurátor Nimrod Vardi. Odpověď na ně by mohl přinést Faridův experiment, z něhož má vzniknout i dokumenátrní film. Performer už prošel 24hodinovým testem, celá akce s názvem „Seeing I“ ale zatím čeká na finanční podporu na serveru Kickstarter.

Mimochodem - o pronikání virtuální reality do skutečného života byl také poslední díl cyklu ČT Nevinné lži. Připomeňte si ho v iVysílání.