Keith Richards vydal dětskou knížku o svém dědovi

New York – „Ahoj. Jsem Keith Richards a tohle je příběh o mně a mém dědečkovi.“ Kytarista Rolling Stones vydal dětskou knihu s kresbami své dcery Theodory. V knížce vypráví, jak ho dědeček uvedl do světa hudby a jak dostal svou první kytaru. Děda Gus a já: Příběh mého dědečka a mé první kytary nyní vychází také česky.

Keith Richards vydal dětskou knížku o svém dědovi (zdroj: ČT24)

Gus byla přezdívka Richardsova dědečka Theodora Augusta Dupreeho, člena jazzového big bandu, o němž se rocker zmiňoval už ve své autobiografii Život z roku 2010. Svou první píseň zahrál Richards právě svému dědečkovi.

„Napsal jsem tu knihu, protože si myslím, že si to ten chlapík zaslouží za to všechno, co pro mě udělal, za to, že mě přivedl ke hře na kytaru. A doufám, že budu stejně dobrý dědeček mým vnoučatům,“ říká jeden z nejznámějších kytaristů historie.

Keith Richards / Děda Gus a já
Zdroj: ČT24/Slovart

„Pouto, zvláštní pouto, mezi dětmi a prarodiči je jedinečné a mělo by být střeženo. Je to příběh o jednom z těch magických momentů,“ uvažuje Richards o knížce. „Vztahy mezi prarodiči a vnoučaty mohou být velice zajímavé, protože je dělí více než jedna generace. Jsou věci, které neřeknete svému tátovi, ale řeknete je dědovi.“

Knížku, jejíž spoluautory jsou Barnaby Harris a Bill Shapiro, ilustrovala Richardsova dcera Theodora a obsahuje také fotografie z rodinného alba. V českém překladu Petra Hajného knihu Děda Gus a já vydalo nakladatelství Slovart.