Začal další ročník Letní žurnalistické školy, účastníci si zkusí novinářskou práci

V Havlíčkově Brodě začal 17. ročník Letní žurnalistické školy Karla Havlíčka Borovského (LŽŠ). Podle jednoho ze zakladatelů Milana Pilaře se jí účastní vzhledem k epidemické situaci jen lidé z České republiky a Slovenska. Na programu jsou přednášky a besedy určené veřejnosti se zájmem o média a historii i současnost střední Evropy.

Účastníci týdenní žurnalistické školy se věnují tvorbě v šesti oblastech – televize, rozhlas, tisk, nová média, PR marketing a foto. Na teoretickou průpravu navazuje práce v terénu. Výsledkem má být několik dokončených reportáží. Jednotlivé skupiny obvykle vedou dva zkušení lektoři. Školu ročně absolvují desítky lidí.

Debatovat přijede mimo jiné novinář Filip Rožánek, právník a sociolog Jiří Přibáň, politoložka Dagmar Rychnovská, spoluautor pořadu Šťastné pondělí Konstantin Sulimenko nebo novinář z Rádia Svobodná Evropa Sjarhej Šupa. V pátek 21. srpna uzavřou program pro veřejnost odpolední diskuse nazvaná Jak pracují velké redakce s mladými novináři? a večerní debata, která připomene osobnost Karla Havlíčka Borovského.

„Před diskusí hostů uslyší návštěvníci speciální videoverzi debaty Martina Gromana a Michala Stehlíka z jejich cyklu Přepište dějiny, tentokrát právě s Karlem Havlíčkem, speciálně připravené pro letní školu. Možná jejich pohled na osobnost českého novináře, myslitele a spisovatele 19. století inspiruje debatující i posluchače k řadě otázek a hledání odpovědí,“ uvedl Pilař.