Do brněnské zoo letos přibylo už deset mláďat, mezi nimi i takini indičtí

Více než desítka mláďat různých druhů se narodila od začátku roku v brněnské zoo. Mezi posledními jsou to například surikaty, osinák africký nebo dvě mláďata takina indického. Do zoo také dorazil samec urzona kanadského, odjeli naopak dva lvi, uvedla mluvčí zahrady Monika Brindzáková.

Zoo aktuálně chová skupinu devíti takinů, z toho je jeden chovný samec a dvě chovné samice. Letošní mláďata dostala od chovatelů jména Chilli a Hašlerka. „I přesto, že právě takiny se nám daří odchovávat pravidelně, každé narozené mládě znamená pro zoologickou zahradu úspěch. Samozřejmě paralelně jednáme s koordinátorem evropského záchovného programu pro tento druh o transportu dříve narozených jedinců do jiných zahrad,“ uvedla kurátorka chovu savců Šárka Mikátová.

Do zoo z americké Minnesoty dorazil nový samec urzona kanadského. Aktuálně je v povinné karanténě a čeká ho seznamování s brněnskou samicí.

Do Polska odjeli dva mladí lvi

Naopak do světa se vydali dva lvi konžští. „Anoona a Akashinga se narodili na konci roku 2017 a jedná se o první odchov samice Kivu a samce Lolka. Lví rodinka byla mezi návštěvníky velmi oblíbená, ale již delší dobu jsme hledali pro mladé lvy nový domov, což se podařilo. Anoona odjela v polovině února do polské Zoo Chorzow a ve čtvrtek vyrazil na cestu do Zoo Zamość i samec Akashinga,“ uvedla Mikátová.

Zoo Brno chová kolem 2250 zvířat zhruba čtyř stovek druhů. Loni do ní zavítalo asi 263 tisíc lidí, meziročně zhruba o 68 tisíc méně. Kvůli koronavirové pandemii byla totiž pro veřejnost téměř čtyři měsíce uzavřena. Brněnská zahrada je stejně jako ostatní obdobná zařízení uzavřená i nyní.