Autoškoly zdražují. Zájemci o řidičský průkaz zaplatí za kurz i dvacet tisíc korun

Události: Autoškoly zvyšují ceny (zdroj: ČT24)

Kdo si bude během letoška pořizovat řidičský průkaz, musí počítat s vyšší částkou, než jaká byla obvyklá v posledních letech. Za levnější kurzy pro osobní auto zaplatí budoucí řidiči kolem čtrnácti tisíc korun, mnohdy se ale ceny kurzů vyšplhají i k dvaceti tisícům. Lidé se proto více zajímají o to, zda je možné autoškolu zaplatit prostřednictvím splátek.

„Každý rok z těch posledních dvou to rostlo zhruba o 25 procent,“ řekl k cenám kurzů zástupce vedoucího autoškoly z Hradce Králové Martin Severa.

Za růstem cen jsou vyšší náklady prakticky na cokoli, co je potřeba. „Šly nahoru ceny vozidel, servisní opravy, ale také bankovní služby kvůli pořízení vozidel, pohonné hmoty šly nahoru, mzdové náklady,“ vysvětlil majitel pardubické autoškoly Aleš Hruška.

Podle Asociace autoškol patří ty české i po zdražení stále k těm nejlevnějším v Evropě. V roce 2019 byla průměrná cena kurzů v Česku deset a půl tisíce, dráž bylo třeba i na Slovensku. Že by to do Česka ve velkém lákalo zájemce ze zahraničí, se ale říct nedá.

„Každý člověk, který chce dělat řidičský průkaz v nějaké zemi, musí doložit minimálně 180 dní minimálně přechodného pobytu,“ upřesnil předseda Asociace autoškol Aleš Horčička.

Pokles zájmu o řidičské kurzy zatím autoškoly ani přes zdražování nezaznamenaly. Lidé totiž více řeší možnost postupného splácení.