Ceny energií zůstávají vysoko, promítne se to do zdražování dalšího zboží a služeb

Události: Ceny energií se pořád drží vysoko (zdroj: ČT24)

Desítky procent navíc lidé platí nebo brzy začnou platit za elektřinu, plyn, ale i teplo. Ceníky přepisují téměř všichni dodavatelé na trhu. Vysoké ceny surovin nebo třeba zvyšování odměn zaměstnancům pak tlačí vzhůru i ceny ostatních služeb a zboží pro koncové zákazníky. Na začátku roku se proto chystají zdražovat jak výrobci potravin, tak třeba i restaurace.

Za zdražování energií můžou především vysoké ceny na burzách. V Česku přestalo právě z těchto důvodů dodávat elektřinu nebo plyn už čtrnáct firem.

Po konci Bohemia Energy skončila Lydie Weberová u dodavatele poslední instance. „Za loňský rok za celou topnou sezonu jsme platili 57 tisíc, a když si přepočtu, že bych při nových cenách platila pětkrát víc, je to absolutně neslučitelné se životem,“ popisuje bývalá zákaznice Bohemia Energy. S manželem jsou v důchodu, v rodinném domě teď raději zapínají topení jen na chvíli.

Celkem muselo v Česku měnit dodavatele –⁠ a tedy i začít platit víc –⁠ téměř milion lidí. Asi osmdesát procent z nich už podepsalo nové smlouvy.

Dodavatelé energií, kteří ukončili činnost
Zdroj: ČT24

Co nejdříve změnit tarif

„Radíme klientům, aby z dodávky poslední instance odešli co nejdříve, protože ceny jsou tu bezprecedentní, velmi vysoké,“ hodnotí mluvčí ČEZ Radim Gazdík. Velcí dodavatelé už v průběhu podzimu avizovali zdražování. Téměř u všech se základní obchodní cena za megawatthodinu elektřiny bez daní a dalších služeb téměř zdvojnásobila.

„V následujícím roce, dvou se ceny stabilizují, ale vytvoří se nový cenový normál. To znamená, že tam, kde jsme byli před rokem, dvěma, už se evidentně nevrátíme. Spíše cena elektřiny i plynu bude na dvojnásobku,“ předpovídal na konci roku expert na energetiku a minoritní akcionář ČEZ Michal Šnobr.

Pokud by si teď domácnosti chtěly zafixovat ceny energií na tři roky, poměrně výrazně by si oproti období před rokem připlatily. Ti, kteří elektřinou svítí, nově zaplatí kolem 20 tisíc ročně. To je u některých dodavatelů navýšení víc než o 60 procent.

Náklady na elektřinu
Zdroj: ČT24

Plyn roste razantněji

Ještě větší rozdíly jsou u plynu. Za ten se může v běžné domácnosti roční faktura při topení, ohřívání vody i vaření vyšplhat i k 50 tisícům korun.

„Ceny v posledních dnech naštěstí trochu poklesly, ale z úrovně takřka šílené na úroveň pořád ještě extrémně vysokou. Stále se jedná o stovky procent nad úrovněmi cen, na které jsme byli zvyklí ještě před rokem. A není naděje na rychlou změnu,“ myslí si analytik z poradenské společnosti ENA Jiří Gavor.

Náklady na plyn
Zdroj: ČT24

Státní pomoc

Předchozí vláda u plateb za energie na dva měsíce odpustila DPH. Nový kabinet připravil jiné formy pomoci, třeba navýšení příspěvku na bydlení. Na ten by mělo nově dosáhnout víc lidí. K tomu ale bude potřeba novela zákona o státní sociální podpoře, kterou ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) předloží vládě 5. ledna. Státní rozpočet bude úprava stát 2,5 až tři miliardy korun.

Pokud budou mít lidé problém s jednorázovou úhradou nedoplatků, budou moci využít takzvanou mimořádnou okamžitou pomoc. Těch je několik druhů, jeden bude určený pro ty, kteří přišli o svého dodavatele energií a v režimu DPI jim dodavatel fakturuje tak vysoké částky, že je nejsou schopni splácet.

Velkoobchodní cena za elektřinu
Zdroj: ČT24

Nutným předpokladem je ale uzavření standardní smlouvy u nového dodavatele. Firmám by pak měl pomoci rozšířený program Záruka.

Ceny energií na velkoobchodních trzích mezitím začaly na konci prosince postupně klesat, přesto jde podle odborníků stále o vysoké částky. Jedna megawatthodina zemního plynu se poslední den roku 2021 na pražské energetické burze obchodovala za cenu okolo 42 eur, ještě před Vánoci to přitom byl i víc než trojnásobek.

Velkoobchodní cena za zemní plyn
Zdroj: ČT24

Vysoké ceny i jinde

Se zdražováním vstupů se potýkají podnikatelé napříč obory. Karel Loskot, který vede řeznictví v Nové Bystřici u rakouských hranic, přišel kvůli pandemii o zákazníky právě z Rakouska. Zatím drží ceny na stejné úrovni, ví ale, že v nejbližší době bude muset zdražit. „Musím nahradit vstupy, co máme. Nafta, elektřina, voda, to šlo rapidně nahoru,“ přibližuje řezník Loskot.

V biopekárně Zemanka ve středních Čechách jsou na tom o něco lépe. Zákazníků mají stále dost, měsíčně vyexpedují zhruba 200 tisíc sáčků sušenek. Zatím nezdražovali. Energie mají totiž zafixované do konce tohoto roku. Ceny se snaží udržet, zatím si tak ubírají z marže.