Důchody podle zákona vzrostou o 450 korun, odhaduje ministerstvo. Vláda zvažuje přidat víc

Události: Valorizace důchodů (zdroj: ČT24)

Průměrný důchod by mohl v příštím roce vzrůst o 450 korun – to v případě, že vláda penze zvýší jen o zákonem nařízenou částku. ČT to řekla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Se zvýšením důchodů o necelá tři procenta, tedy o 450 korun, počítá takzvaný Konvergenční program. Kabinet ho projedná v pondělí a během týdne odešle do Bruselu. Celkový schodek veřejných financí podle vlády v příštím roce dosáhne 370 miliard korun. Ekonomika zpomalila, výdaje rostou, ale snižují se daně.

Další zvýšení daňových slev o 250 korun měsíčně prohloubí v roce 2022 schodek veřejných financí o třináct a půl miliardy korun. Z výdajů nejvíce porostou náklady na penze – o zhruba 16 miliard ročně. „Podle našeho odhadu by zákonná valorizace odpovídala částce asi 450 korun v průměru,“ říká Schillerová.

Vláda bude podle premiéra ještě jednat o tom, jestli zvýší důchody víc, než nařizuje zákon. „Já bych si přál, aby to bylo co nejvíc, ale číslo vám nejsem schopen říct. My ten rozpočet budeme řešit někdy v květnu nebo v červnu,“ prohlásil Andrej Babiš (ANO).

Podobně mluví i ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD): „V létě nás bude čekat diskuse o tom, jak budeme s valorizací nakládat, zda nepřistoupíme k nějaké mimořádné valorizaci nad úroveň zákonné.“

Každé dodatečné zvýšení důchodu o stovku měsíčně pro státní rozpočet znamená růst výdajů o další tři miliardy korun. Podle nových dat státu letošní schodek veřejných financí vzroste na rekordních 522 miliard. A ministerstvo financí počítá pro příští rok s veřejným deficitem ve výši 370 miliard korun. V letech 2023 a 2024 má pak schodek klesnout ke 350 miliardám.

Hlas opozice

I kvůli vysokým rozpočtovým deficitům odmítá vyšší než zákonný růst penzí velká část opozice: „Na služby, jako jsou důchody, sociální služby, zdravotnictví či školství, si fakticky Česká republika půjčuje,“ kritizuje předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Markéta Pekarová Adamová z TOP 09 dodává: „Je určitě nutné zvyšovat důchody tak, aby pokryly budoucí výdaje všech penzistů alespoň právě o zvýšení cen, to je valorizace ze zákona.“

Naopak SPD prosazuje vyšší valorizaci důchodů, než je ta zákonná. „A to se týká hlavně těch nejnižších důchodů,“ vypichuje předseda Tomio Okamura.

Návrh rozpočtu na příští rok včetně růstu penzí projedná vláda na konci června.