Podávání žádostí o covidové kompenzace jde pomalu. Ministerstvo prodloužilo termín

UDÁLOSTI: Ministerstvo průmyslu prodlouží termín u některých kompenzačních programů pro uzavřené provozovny (zdroj: ČT24)

Ministerstvo průmyslu a obchodu prodlouží termín u některých kompenzačních programů pro uzavřené provozovny. V posledních dnech se potýká s výpadky při příjmu formulářů. Podle ministra Karla Havlíčka (za ANO) se systém nehroutí, jen je pomalejší. Například v programu Covid Gastro podle něj přibylo ve středu téměř šest tisíc žádostí.

Déle bude ministerstvo průmyslu a obchodu přijímat žádosti do druhé výzvy v programu Covid Nájemné. Příjem měl skončit 21. ledna, nakonec potrvá až do 29. ledna, tedy do pátku následujícího týdne. Z 22. ledna na 1. února se zároveň posune začátek třetí výzvy.

Systém na podávání žádostí v poslední době funguje špatně, podnikatelé si stěžují na pomalost a nestabilitu. Například podle ředitelky hotelu Freud v Ostravici Simony Cimmer je systém od pondělního rána nefunkční. Nejdále se dostala k výběru typu kompenzace.

„Začnou se točit dvě ozubená kola, ta se točí a točí a točí, někdy celý systém spadne,“ vylíčila. Jinak než elektronicky o peníze žádat nelze. I další podnikatelé si stěžovali na sociálních sítích na dobu odezvy kolem pěti minut a nestabilitu systému. 

Systém funguje, říká Havlíček

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček je však přesvědčen, že systém na podávání žádostí funguje. Připustil, že je pomalejší, než býval, to dal do souvislosti s tím, že v současnosti běží dva kompenzační programy současně. „V posledních dnech se tam nahrnulo množství lidí, kteří to nechali na poslední hodiny,“ míní Havlíček. Ministerstvo podle něj systém kvůli velkému zájmu posílilo.

Majitelé zavřených podniků a provozoven mají však i závažnější výhrady než nefungující registraci. Především se jim nelíbí podmínky, které omezují čerpání peněz z programu Covid Gastro – uzavřené provozovny. Zejména jde o to, že stát je ochoten dát peníze pouze podnikům, kterým se propadly tržby více než o třicet procent.

Majitel pivovaru Kytín Michal Pomahač, který stále vaří pivo, ale restauraci musel zavřít, považuje tuto podmínku za demotivační. „Kdybychom se na všechno vykašlali, zavřeli a nedělali nic, tak bychom si sáhli na víc peněz a zároveň bychom se nediskvalifikovali z Covidu Gastro,“ poukázal.

Podmínkou úspěšné žádosti navíc musí být třeba čestné prohlášení, že žadatel nikdy neporušil vládní nařízení.

V programu Covid Gastro – uzavřené provozovny je nyní podle ministerstva rozpracováno 6200 žádostí a 3351 jich podnikatelé či životnistníci již podali. Ve druhé výzvě programu Covid Nájemné ministerstvo do úterý evidovalo 41 tisíc žádostí 3,3 miliardy korun, z nich 31 tisíc za 2,8 miliardy korun žadatelé dokončili a podali. Resort schválil tři čtvrtiny z nich v objemu 2,2 miliardy korun.