Stát se vloží do boje o záchranu aerolinek Smartwings. Mohou dostat záruku až 900 milionů

Stát jedná s leteckou společností Smartwings o záruce 500 až 900 milionů korun za její úvěry, které jí mají pomoci překonat dopady zastavení provozu kvůli pandemii koronaviru. Podmínkou je přejmenování firmy na ČSA (České aerolinie) a udržení dvou a půl tisíc zaměstnanců. Vlastníci společnosti, která ČSA ovládá, jsou do aerolinek připraveni vložit 1,6 miliardy korun.

Záměr státu pomoci aerolinkám Smartwings přetlumočil ministr dopravy a průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Ten věc projednával s prezidentem Milošem Zemanem a jeho expertním týmem na zámku v Lánech. 

Letecká společnost Smartwings, jejímž menšinovým vlastníkem je čínský státní konglomerát Citic Group, bude podle Havlíčka potřebovat k tomu, aby ustála ztrátu kvůli koronaviru, částku mezi dvěma miliardami a 2,2 miliardy korun. 

Majitelé by mohli přijít na deset let o dividendy

„V tuto chvíli diskutujeme o výši záruky, která by byla mezi 500 miliony korun až 900 miliony korun,“ řekl ministr. Sám by preferoval záruku ve výši 800 milionů korun. Na podmínkách pro poskytnutí záruky je podle Havlíčka shoda s vlastníky, patří k nim i klíčová role státu ve věřitelském výboru firmy a zastavení vyplácení dividendy majitelům společnosti na deset let.

Vedle čínské Citic Group má podíl ve Smartwings také Unimex Group, kterou vlastní podnikatelé Jiří Šimáně a Jaromír Šmejkal. Jejich společnosti podle výroční zprávy patřilo koncem roku 2018 jedenáct procent akcií –⁠ stejný podíl měl i Roman Vik, který je generálním ředitelem Smartwings.

 O pomoci pro Smartwings se mluví posledních několik týdnů. Zástupci vlády včetně premiéra Andreje Babiše (ANO) možnost podpory připustili, podle nich jde o strategický podnik. Pomoc naopak nepodporuje ministryně financí Alena Schillerová (za ANO), k jedné firmě podle ní není možné přistupovat jinak než k ostatním podnikům.