Čtyřicet procent podniků se obává existenčních potíží, ukázal průzkum

Události: Průzkum mezi firmami (zdroj: ČT24)

Až pětinový propad zakázek očekává v následujících dvou měsících 70 procent firem. Čtyřicet procent podniků se dokonce bojí takového propadu, který by ohrozil jejich existenci. Vyplývá to z čerstvého průzkumu Svazu průmyslu a dopravy mezi svými členy.

Nejlépe podle průzkumu funguje program Antivirus. Z podniků, které o něj žádaly, jich 93 procent získalo podporu. 

Ucházela se o ni i firma Los Kachlos. Přes měsíc bylo zavřených jejích šest prodejen. Propad na tržbách odhadují až na 10 milionů. Jednatel Petr Lipovský ale vítá, že lidé se už vrátili. „Naše prodejny jsou vesměs plné,“ přiblížil.

  • 93 % firem, které žádaly, získalo podporu
  • 75 % firem má už peníze na účtu
  • 71 % firem by bylo pro prodloužení do konce srpna
  • Zdroj: Svaz průmyslu a dopravy ČR

Nejohroženější jsou podle svazu podniky do 50 zaměstnanců. Jedna z nejvážnějších věcí, která vyšla z průzkumu, je obava firem z platební neschopnosti, přiblížil prezident svazu Jaroslav Hanák. Většina firem podle něj uvedla, že období květen červen bude dramatické. 

Velké dopady vládních opatření vidí i na brněnském výstavišti. Od poloviny března tu neproběhla jediná akce. A pavilony jsou prázdné i nyní. Veletrhy totiž zatím povolené nejsou a ani se neví, kdy budou moci začít.

„Dopady na naši společnost jsou fatální, protože nám byl znemožněn byznys a nemáme žádnou náhradní činnost, kterou bychom byli schopni ty výnosy nějakým způsobem sanovat,“ řekl mluvčí Veletrhů Brno Jaroslav Bílek. Dosud zde propustili 25 zaměstnanců. Pokud veletrhy brzy nezačnou, budou muset odejít další. 

Svaz průmyslu a dopravy ČR reprezentuje 11 tisíc firem s více než 1,3 milionu zaměstnanců. Sdružuje 33 odvětvových svazů (kolektivních členů) a 153 individuálních členů.