Jančura na Slovensku: Chceme stejné podmínky jako státní železnice

Majitel RegioJetu Radim Jančura žádá od slovenské vlády, aby jeho společnosti proplácela kompenzace na slevy sociálním skupinám tak, jako to dělá v případě státních železnic. Pokud by se mu nepodařilo slovenské politiky přesvědčit, může v krajním případě provoz na lince mezi Bratislavou a Košicemi dokonce i ukončit. Podle Jančury totiž nelze provozovat tuto nejvytíženější slovenskou linku se ziskem, když studenti, důchodci a děti jezdí ve vlacích státních železnic zdarma.

RegioJet v prosinci expandoval na slovenské koleje s velkou slávou. Start na lince z Bratislavy do Košic probíhal za doprovodu bubnujících tanečníků a sebevědomých prohlášení o tom, že Slováci zažijí ve vlacích dosud nepoznaný komfort. O čtyři měsíce později je však situace jiná. „Jedním ze scénářů opravdu je, že v prosinci tuto linku ukončíme. Zatím se však jedná o krajní možnost,“ cituje Jančuru slovenský Denník N. „Naším cílem je především donutit stát změnit tento diskriminační přístup,“ doplňuje Aleš Ondrůj, tiskový mluvčí holdingu Student Agency, jehož je RegioJet součástí. 

Jeho podnikání naráží především na stoprocentní slevy pro studenty, důchodce a děti, které od 17. listopadu 2014 zavedla vláda premiéra Roberta Fica (Směr-sociální demokracie). Na lince mezi Bratislavou a Košicemi je dnes nabízí státní rychlíky. „Tyto skupiny tvoří běžně asi čtyřicet procent cestujících ve vlacích, s námi však cestuje jen zlomek. Pokud je nemáme šanci přitáhnout, nemáme šanci být ziskoví,“ dodal majitel RegioJetu.

RegioJet požaduje od vlády alespoň částečné kompenzace. Nabízí, že bude studenty a důchodce vozit zdarma, ale žádá proplacení poloviny nákladů. „Už dnes dáváme studentům padesátiprocentní slevu, ale to nestačí. Musíme nabídnout stejné podmínky, jaké mají státní rychlíky. Potřebujeme od státu alespoň nějaký příspěvek,“ uvedl Jančura. Mělo by se jednat o 50 tisíc eur (1,3 milionu Kč) měsíčně.

Radim Jančura a jeho RegioJet
Zdroj: Petr Sznapka/ČTK

RegioJet už tak poslal tamnímu ministerstvu dopravy faktury. Žádá v nich proplatit zmíněné padesátiprocentní slevy, které studentům poskytuje od minulého roku. Slovenské ministerstvo dopravy však jakékoli ústupky odmítá s odvoláním na to, že RegioJet jezdí na lince Bratislava–Košice „na vlastní riziko“. Slevy podle něho platí pouze pro spoje, na které mají dopravci uzavřenou smlouvu o dopravě ve veřejném zájmu. Na komerční vlaky se tyto slevy nevztahují. Ministerstvo dopravy tak například proplácí RegioJetu slevy na trati Bratislava–Komárno, kde soukromý dopravce jezdí na objednávku státu.

Zatím se zřejmě bude jezdit dál

Je však také pravděpodobné, že to majitel RegioJetu Radim Jančura ještě rok na Slovensku zkusí, píše tamní Denník N, protože požádal o zařazení svých vlaků do jízdního řádu pro rok 2016. Není dokonce vyloučeno, že své spoje v příštím roce ještě posílí. „Vše bude záležet na tom, zda nám vláda alespoň v některých věcech ustoupí,“ říká Jančura.

Jízdné zdarma se nelíbí ani mnohým Slovákům

Jízdné zdarma, které ve vlacích státního dopravce ZSSK zavedla Ficova vláda, přitom dělí i samotnou slovenskou společnost. Velká část Slováků označila tento krok za značně populistický, navíc ZSSK nemá doposud ani potřebné kapacity pro velký zájem o přepravy zdarma. Slovákům se jednoznačně hodnota nulového jízdného nezamlouvá, už před samotným zavedením si získala tisíce kritiků jak z řad pravidelných cestujících, tak i lidí, kteří vlakem jezdí sporadicky. „Doplácet na to budeme všichni“ znělo nejvíce komentářů na sociálních sítích.

Vlaky dopravce ZSSK navíc nedisponují dostatečnou kapacitou, aby se do nich vešla početnější skupina neplatících cestujících, a proto začíná být problém s obsazeností některých vlaků i ve skupině platících. Slovenské dráhy sklízejí i kritiku za jejich doporučení pro platící cestující. Totiž, pokud se do vlaku z tohoto důvodu nevejdete, vyčkejte si na další spoj. Takové argumenty ale dle vyjádření cestujících na sociálních sítích spadají tak někam do Indie nebo Afrických republik.

K dosti zvláštnímu způsobu jisté selekce cestujících dochází u pokladen ZSSK. Dopravce disponuje interním seznamem vlaků, u kterých má přesně definované rozdělení kapacity na platící a neplatící cestující. Pokud student nebo důchodce u pokladen bude požadovat přepravu zdarma, může být odkázán na nutnost zaplatit si běžnou jízdenku - to tedy v případě, pokud kapacita vlaku je již pro přepravy zdarma zcela vyčerpána.