Rusnok nepředpokládá, že by musela ČNB kvůli inflaci ještě zvyšovat úrokové sazby

Guvernér České národní banky (ČNB) Jiří Rusnok nepředpokládá, že by musela ČNB kvůli inflaci ještě zvyšovat úrokové sazby. Snížení sazeb bude záležet na vývoji ekonomiky. Odhad jejího růstu pro letošní rok ČNB mírně zhoršila, a to na 2,3 procenta z listopadových 2,4 procenta. Rovněž mírně zhoršila odhad růstu pro loňský rok na 2,5 procenta z předchozích 2,6 procenta. Pro rok 2021 ČNB počítá nadále s růstem ekonomiky o 2,8 procenta. První údaje o vývoji ekonomiky v loňském roce zveřejní Český statistický úřad v pátek 14. února.

„Prognóza s dalším zvyšováním již nepočítá. Otázku snížení někdy ve druhém pololetí bych nechal otevřenou. Bude záležet na tom, jaká budou přicházet data z domácí i zahraniční ekonomiky,“ uvedl Rusnok.

Nové prognóze podle Rusnoka odpovídá nejprve nárůst domácích tržních úrokových sazeb následovaný jejich poklesem ve druhé polovině letošního roku.

V případě inflace ČNB odhad pro první čtvrtletí příštího roku zvýšila na 2,3 procenta. V listopadu počítala s 2,1 procenta. Pro druhé čtvrtletí 2021 banka odhad zvýšila na 2,1 procenta z předchozích 1,9 procenta.

Bankovní rada zároveň vyhodnotila možná rizika ohledně odhadovaného vývoje jako zhruba vyrovnaná. Mezi hlavní rizika a nejistoty patří podle guvernéra budoucí vývoj kurzu koruny k euru, možné pozvolnější oživování růstu zahraniční poptávky a možný rychlejší cenový růst kvůli silnějším domácím inflačním tlakům.

Byznys ČT24: Guvernér ČNB Jiří Rusnok o překvapivé změně úrokových sazeb (zdroj: ČT24)

Zároveň banka v nové prognóze očekává letos silnější kurz koruny. Průměrný kurz koruny letos bude podle nové prognózy 25,30 koruny za euro. V předchozí listopadové prognóze ČNB čekala letos kurz 25,40 koruny za euro. Pro příští rok naopak centrální banka odhad kurzu zhoršila na 25,20 koruny za euro z předchozích 25,10.

Ministerstvo financí nechalo v úterý v nové makroekonomické prognóze odhad růstu ekonomiky v letošním roce na dvou procentech. Úřad také ponechal odhad růstu ekonomiky pro loňský rok, a to na 2,5 procenta. Pro příští rok očekává nově ekonomický růst o 2,2 procenta.