Českého výrobce doplňků stravy Walmark může koupit německý farmaceutický koncern

Českého výrobce doplňků stravy Walmark z Třince může koupit německý farmaceutický koncern Stada. Fúzi povolil antimonopolní úřad, protože nenaruší hospodářskou soutěž, uvedl mluvčí úřadu Martin Švanda.

„K navrhovanému spojení dochází zejména ve výrobě a distribuci volně prodejných léků, doplňků stravy, zdravotnických prostředků a v distribuci kosmetických přípravků,“ přiblížil Švanda.

O prodeji Walmarku informoval na začátku listopadu investiční fond Mid Europa, který společnost Walmark kontroluje. Transakce, jejíž cena nebyla zveřejněna, má být dokončena v prvním čtvrtletí příštího roku.

Jednička v Česku i na Slovensku

Walmark se zabývá výrobou a distribucí vitaminů, minerálů a doplňků stravy. Jedničkou je na českém, slovenském, rumunském, bulharském a maďarském trhu, silné postavení si udržuje také v Polsku a třech pobaltských zemích.

Skupina zaměstnává zhruba osm set lidí. Podle informací na svém webu vyrábí třinecká firma vzniklá v roce 1990 na 950 produktů a prodává je ve 49 zemích světa. Výnosy za fiskální rok 2018/19 činily podle výroční zprávy přes půl miliardy korun.

Kupující německá společnost Stada se sídlem ve Frankfurtu nad Mohanem vyrábí také volně prodejná léčiva, ale i generika. Podle agentury DPA je silně zastoupena v Rusku.