Firmou roku se stal výrobce mobiliářů mmcité1 a Živnostníkem roku kolář Krystyník

Vítězem soutěže Vodafone Firma roku 2019 je bílovecká společnost mmcité1, která se věnuje navrhování a výrobě městského mobiliáře. Mezi živnostníky se v soutěži Moneta Živnostník roku 2019 prosadil kolář Augustin Krystyník. Výsledky 14. ročníku soutěže, jejímž posláním je podpora malého a středního podnikání v Česku, byly vyhlášeny ve čtvrtek v Praze.

Mezi výrobky mmcité1 patří lavičky, odpadkové koše, stojany na kola, zahrazovací sloupky nebo zábradlí. Jsou k vidění v evropských velkoměstech, vedle Prahy například v Londýně, Kodani, Budapešti, na mezinárodním letišti Charlese de Gaulla v Paříži nebo v americkém Silicon Valley.

Druhá byla společnost JHV-Engineering, která vyrábí jednoúčelové stroje. Společnost využívá vlastní know-how a zkušenosti získané na více než 500 projektech z celého světa. Vytvořila univerzální nástroje, které umějí retrospektivně odhalit příčinu chyby ve výrobě. Stupně vítězů doplnila liberecká firma VÚTS, která se věnuje výzkumu a vývoji strojů pro zpracovatelský průmysl.

Dlouhá tradice rodinné živnosti

Krystyník pokračuje v rodinné živnosti, kterou v roce 1935 založil jeho otec. Vyrábí všechny druhy a typy kol, vozy, kočáry, kola na hasičské stříkačky nebo kola na veterány, které mají ohýbané loukotě. Repasuje také celé bryčky včetně ohýbaných blatníků, opravuje i dřevěné karoserie starých veteránů. Je poslední kolář v ČR, který je řemeslem vyučený. Druhé místo získal pekař Arnošt Obrusník, bronz sklář Petr Novotný.

Titul Odpovědná firma roku 2019, která se uděluje společnosti příkladně se starající o své zaměstnance, životní prostředí a rozvoj regionu, získala humpolecká společnost MHA. Kategorii České stříbro, která oceňuje tradici, kvalitu a šíření dobrého jména českého podnikání v zahraničí, vyhrál pivovar Budějovický Budvar.