Mikropůjčka – snadná cesta ke dluhům

Praha - Tisíce lidí využívají na nečekané výdaje takzvanou rychlou půjčku. Obvykle si půjčují maximálně pět tisíc korun. Podle odhadu poraden při finanční tísni nestihne peníze splatit včas až třetina takových klientů. K zadlužení přispívají i Vánoce. Zhruba od listopadu začínají bankám i nebankovním společnostem žně. V porovnání s ostatními měsíci zájem o půjčky narůstá i o několik desítek procent. Průměrná výše úvěru je 30 tisíc korun, další půjčku si přitom často stejný žadatel bere už za dva měsíce. Každý desátý totiž nemá na splátky.

Toho pak některé společnosti využívají a účtují si vysoké sankce a poplatky z prodlení, které často přesáhnou i půjčenou částku. Roční úroková sazba se u takovýchto produktů pohybuje i v řádech tisíců procent. Jen v poradnách při finanční tísni od začátku roku evidují stoprocentní nárůst klientů, kteří se takto dostali do dluhové pasti.

Do dluhové pasti se ročně dostanou tisíce lidí. Nejčastěji to jsou ti, kteří už mají jiné úvěry a nestačí je splácet. Mikropůjčky se přitom v Česku naplno rozrostly teprve před dvěma lety. „Podle zkušeností z jiných států Evropské unie a z Ameriky, kdy rychlé půjčky rostly před 10 lety, se to může velice rychle stát problémem velkým až neřešitelným,“ varoval ředitel Poradny při finanční tísni David Šmejkal.

Největší nebezpečí je ve velmi snadné dostupnosti. Stačí pár kliknutí a peníze mohou být na účtu za pár minut. Úroky z prodlení pak často přesahují i původně půjčenou částku. „Při půjčce 5 tisíc korun ty sankce mohou být dalších až 7,5 tisíce korun, i na základě toho, že tu splátku pošlete pozdě,“ potvrdil šéfredaktor serveru Měšec.cz Dalibor Chvátal.

Mikropůjčka – snadná cesta ke dluhům (zdroj: ČT24)

Na půjčky do pěti tisíc korun se navíc vztahuje zákon o spotřebitelském úvěru. Klienty tak v podstatě nic nechrání. „Nemohou odstoupit ve 14denní lhůtě od uzavření smlouvy, nemohou často splatit předčasně ten úvěr,“ upozornil právník Martin Šváb.

Nejčastěji podobných půjček využívají lidé s nižším vzděláním a podprůměrným příjmem. Celá čtvrtina je pak z Moravskoslezského kraje. Lidé si přitom poslední dobou půjčují čím dál víc. V říjnu si vzaly domácnosti úvěry ve výši 30,5 miliardy korun, což je oproti minulému roku o 10 procent více.

Vydáno pod