Důchodci mají potíže s rostoucími nájmy. Rada seniorů žádá po státu úpravu dávek na bydlení

Brífink Rady seniorů ke krizi nájemního bydlení (zdroj: ČT24)

Rada seniorů a Sdružení nájemníků žádají změnu dávek na bydlení tak, aby více zohledňovaly výši nájmů v jednotlivých místech republiky. Organizace poukazují na to, že lidé důchodového věku často nezvládají ani s příspěvkem od státu rostoucí nájemné ve městech platit a zbývá jim na život jen malá částka.

Podle šéfů rady Zdeňka Pernese a sdružení Milana Taraby by „krizi seniorského bydlení“ pomohly řešit zákon o dostupném bydlení, výstavba nájemních bytů i cenové mapy nájemného.

„Do naší poradny chodí paní z Prahy 10, které je 84 let. Poprvé nás navštívila v roce 2007, kdy jí zemřel manžel. Tehdy jí z důchodu ve výši 7706 korun po zaplacení sedmdesátimetrového bytu zbyly asi čtyři tisíce korun. Byt musela kvůli zvyšování nájmu opustit. Teď žije v bytě 29 metrů čtverečních a platí nájemné 12 700 korun a služby 2500 korun,“ popsal jeden z případů Taraba.

Dodal, že řada seniorů a seniorek se kvůli nákladům stěhuje z měst do svých chat, kde ale mívají často nevyhovující podmínky, chybí teplá voda či topení.

Aleš Juchelka (za ANO) o nájemním bydlení seniorů (zdroj: ČT24)
  • V nájmu bydlí zhruba 216 400 seniorů a seniorek. Dvě třetiny z nich žijí samy. Kolem 180 300 lidí platí tržní nájemné, zbytek snížené částky. Podle údajů České správy sociálního zabezpečení průměrný starobní důchod na konci března činil 13 377 korun. Muži měli v průměru 14 697 korun a ženy 12 182 korun. Zhruba 190 tisíc seniorek a seniorů dostávalo penzi pod deset tisíc korun, kolem 60 tisíc pak pod osm tisíc korun. 
  • Zdroj:  Rada seniorů, ČSÚ

Problémem je situace hlavně ve velkých městech

V Česku se vyplácejí dvě dávky na bydlení. Na příspěvek mohou dosáhnout lidé, jimž na přiměřené bydlení nestačí v Praze 35 procent příjmu a jinde 30 procent. Podpora se vypočítá podle normativů, které stanovuje vláda. Doplatek má dorovnat výdaje za byt lidem s malým příjmem tak, aby jim zbylo na živobytí. 

Podle rady jsou normativy nízké a samotným seniorům a seniorkám náklady na byt nedorovnají, a to zvlášť v Praze, Brně a dalších větších městech.

Z důchodu seniorům zbývá denně třeba jen stokoruna, upozornil Pernes. Podle něj by dávka měla zohledňovat i nájmy v centru či na okraji města a využívat by se měly cenové mapy. Ty ministerstva práce a místního rozvoje zatím ale stále nemají.

Olga Richterová (Piráti) o nájemním bydlení seniorů (zdroj: ČT24)

Resort práce navrhl nahrazení dvou dávek na bydlení novým přídavkem. Doplatek by se zrušil, příspěvek by se přejmenoval a jeho vyplácení by se zpřísnilo.

Rada věří, že by přenastavená dávka lépe zohlednila situaci seniorů. Se zpřísněním pro ně ale nesouhlasí. Podle rady a sdružení by situaci pomohl řešit i zákon o dostupném bydlení a výstavba nájemních bytů. „Chybí jich tisíce, pokud by byly na trhu, tak by obrovský převis poptávky nad nabídkou neexistoval a ceny by klesly,“ řekl Pernes.