Při směně peněz jsou lidé víc chráněni. Při výběru z bankomatů v cizině pozor na zrádné DCC

Události: Čtvrt roku od platnosti novely o směnárenské činnosti (zdroj: ČT24)

Čtvrt roku po fungování novely zákona o směnárnách je jasné, že zákon má dopad i na banky. Přísnější pravidla jsou pro některé nevýhodná, a tak omezují možnost vyměnit si u nich koruny za cizí měnu. Ruší se i některé směnárny.

Od nabídky směnárenských služeb ustoupily například ČSOB, Volksbank nebo Raiffeisenbank. Důvodem byl nejen nižší zájem v posledních letech, někde i o desítky procent. „Jedním z těch důvodů bylo opravdu zavedení nových pravidel. Po provedené analýze jsme zjistili, že náklady by byly příliš vysoké. Zároveň šlo o to, že o službu byl minimální zájem,“ uvedla mluvčí Raiffeisenbank Petra Kopecká. 

Česká spořitelna zatím nabízí možnost směny na 200 pobočkách z celkových pěti stovek. „Sledujeme vývoj na trhu a podle toho se rozhodneme, zda budeme počet snižovat,“ uvedl mluvčí banky Lukáš Kropík.

Zatímco před zavedením přísnějších pravidel bylo směnárenských provozoven v Česku výrazně přes tisíc, teď jejich počet klesl pod osm set.

  • Od dubna je zákaz uvádět víc kurzových lístků, například s tzv. VIP kurzy. Možné už nejsou ani dodatečné poplatky za směnu, provozovatel je musí započítat přímo do kurzu.
  • Naopak přibyla povinnost uvádět přehledně kurzy tak, aby bylo jasné, za kolik zákazník nakupuje a prodává, a to i v angličtině. Povinný je také nový transakční doklad a možnost do tří hodin výměnu peněz stornovat.

Výměně peněz v zahraničí se turisti mohou vyhnout použitím platební karty. Jen loni Češi uskutečnili 180 milionů výběrů z bankomatů, z toho čtyři miliony právě za hranicemi. Z bankomatů přitom vyzvedli přes 770 miliard korun, z toho 18 miliard v cizině.

Pro výběry v zahraničí platí stejná bezpečností pravidla jako v Česku. Tedy vybírat na přehledných, známých místech, z neporušených bankomatů. Tím klienti sníží riziko okopírování platební karty a jejího zneužití. Nutné je taky před cestou zkontrolovat denní limit výběrů, zjistit kurz měny v dané zemi a poplatky za výběry u vlastní banky.

Jaké chytáky skrývají bankomaty

Při samotném výběru je nejdůležitější sledovat, jestli bankomat nabízí službu DCC – tedy dynamickou konverzi měn. Při ní jsou dvě možnosti: výběr částky v eurech nebo v přepočtu na české koruny. Za to, že banka strhne částku v korunách, ale klienti zaplatí provozovateli bankomatu. Často nebankovní společnosti.

„Většina Čechů na to klikne a potom se nestačí divit, když za tuto službu má zúčtovaný další poplatek. Tam záleží, kdo ten bankomat nebo bankomatovou síť provozuje, takže může to v přepočtu být 200 nebo až 400 korun. To už samozřejmě jsou peníze, které vám zbytečně prodraží transakci,“ uvedl výkonný ředitel Sdružení pro bankovní karty Román Kotlán. 

Možnost konverze měny nabízí stále víc bankomatů. V tuzemsku i za hranicemi. O poplatku se ale klient nemusí dozvědět hned z obrazovky, někdo to zjistí až při návratu domů.

Vybíráme na Slovensku a ve Francii

Dva zahraniční zpravodajové ČT si vyzkoušeli výběr z bankomatů v některých zemích. Na Slovensku při výběru 50 eur z českého účtu nabídl bankomat možnost konverze. V tomto případě se z účtu strhne 1355 korun. Pokud konverzi odmítneme, ke zmíněným padesáti eurům se přidá ještě poplatek 2,50 eura. Dohromady tak transakce stojí 1344 korun. Rozdíl je v tomto případě minimální. 

Z bankomatu v okolí Paříže nebylo – při výběru 50 eur – možné během transakce vyčíst, jaký je kurz ani výši poplatku, který si banka strhne. Tuto informaci se zpravodaj nedozvěděl ani z vydaného dokladu. Naopak pokud si něco kupoval v obchodech a platil českou kartou, tak je to vždy bez poplatků.