Zákazníci směnáren mají silnější pozici. Novela jim umožňuje odstoupit od smlouvy

Události: Ochrana klientů nepoctivých směnáren (zdroj: ČT24)

Možnost odstoupit do tří hodin od provedení výměny peněz, to je hlavní změna, kterou od 1. dubna přináší novela zákona o směnárenské činnosti. Celkově pak má přinést posílení práv zákazníků a větší transparentnost do výměnných obchodů. Některé směnárny získaly v minulosti velmi špatnou pověst, byly opakovaně kontrolovány a pokutovány.

Cílem novely, která platí od pondělí, je chránit klienty před nekalými praktikami některých směnáren. Česká národní banka nově spustila stránku v češtině i v angličtině, kde informuje o právech zákazníků a jak se jich domoci.  Adresa stránky bude uvedena na každém dokladu o provedení směnárenského obchodu, uvedl viceguvernér ČNB Tomáš Nidetzký. 

„Věřím, že směna peněz bude nově fungovat tak jednoduše, jako když si jedete natankovat na benzinovou pumpu,“ dodal.

Asociace směnáren podle svého dřívějšího vyjádření s návrhem nesouhlasí, označila ho za nesystémový. Také Česká bankovní asociace hodnotila změnu zákona jako nešťastnou.

Nespokojení zákazníci ročně podávají přes 200 stížností. Asi 90 procent podnětů se týká směnáren v Praze, většinou od zahraničních návštěvníků.

Co se týká Čechů, tak z předmětu výměna valut mají Češi jedničku. Umí to, umí si to zkontrolovat.
Tomáš Nidetzký
viceguvernér ČNB

Celková výše pokut udělených Českou národní bankou se v posledních několika letech pohybuje v řádu milionů. Nejvíc to bylo v roce 2016, přes čtyři miliony. Častým prohřeškem bývalo uveřejňování výhodnější nabídky – takzvaných VIP kurzů – a to takovým způsobem, že byly zaměnitelné s údaji na běžném kurzovním lístku. Směnárny také třeba nevydávaly doklady o výměně peněz. Kontroloři se na některá místa vraceli opakovaně.

Pokuty směnárnám
Zdroj: ČT24

Se směnárnami se několikrát utkalo i město Praha. Některým dalo výpověď z nájmu, důvodem byly jejich nepoctivé praktiky a špatná pověst. Magistrát nyní připravuje nové podmínky tak, aby omezil stížnosti turistů. Cizinci mění peníze nejčastěji v Praze, na Karlovarsku, Českém Krumlově a Ostravě. 

Turisté i místní se však nadále mohou setkávat s různými kurzy. Ty totiž regulaci nepodléhají. Od pondělí skončily jen VIP kurzy a směnárna si také nesmí účtovat poplatek za směnu. Může ho pouze zakalkulovat do kurzů měn.

Směnárny
Zdroj: ČT24

Některé banky končí se směnárenskou činností

Změny se však dotkly i některých finančních domů. Československá obchodní banka a Raiffeisenbank přestaly od pondělí poskytovat směnárenské služby, vyplývá z ankety agentury ČTK mezi největšími bankami. Komerční banka, Česká spořitelna, UniCredit Bank či Moneta Money bank tyto služby dále poskytují.

Raiffeisenbank hotovostní směnárenské služby zrušila, protože klesá zájem o tuto službu a mění se legislativa. Novela zavádí pro banku složitá pravidla pro storna nebo reklamace transakcí a výrazně rozšiřuje náležitosti pokladních dokladů, řekla mluvčí Petra Kopecká. Změna se podle ní týká především turistů, kteří nejsou klienty banky, a výměnu valut, respektive výběr peněz, mohou provést v bankomatu.

Devadesátka ČT24: Nová pravidla pro směnárny (zdroj: ČT24)