Potravinářská komora si stěžuje na stále vyšší přirážky řetězců

Praha – Obchodní řetězce prodávají v Česku potraviny se stále rostoucími přirážkami. Ty se podle Potravinářské komory pohybují od 20 % u výsekového masa po více než 100 % u některých mléčných výrobků. Ředitel komory Miroslav Koberna je přesvědčen, že snížení marží by vedlo ke zvýšení kvality potravin. Vyzval proto stát, aby využil prostředky k jejich omezení.

„Obchodní přirážky řetězců trvale rostou a od loňského roku se u většiny výrobků zvýšily nejméně o deset procent,“ uvedl Koberna, podle něhož jsou marže řetězců v Česku vyšší než v západní Evropě. Prezident komory Miroslav Toman upřesnil, že rozdíl mezi nákupní a prodejní cenou zboží je vyšší u výrobků s vyšší přidanou hodnotou než u komodit, mezi něž patří třeba mléko nebo výsekové maso.

„Vysoké marže řetězců omezují spotřebitelům možnosti výběru, protože kvalitní nebo specializované výrobky jsou díky této obchodní politice řetězců pro zákazníky značně cenově nevýhodné,“ prohlásil Toman, který zastával v někdejší Rusnokově vládě post ministra zemědělství.

„Pojďme hledat důvody, proč výrobek, který je dodáván za zhruba 100 korun, je prodáván za více než 200,“ vyzval Koberna. U některých specialit, jako jsou vybrané druhy šunky od malých výrobců, může být prý konečná cena v obchodě oproti té nákupní až trojnásobná.

Průměrné obchodní přirážky řetězců u vybraných produktů

  • mléko čerstvé 1 l – 41,30 %
  • ochucené sýry 1 kg – 107,37 %
  • chléb 1,2 kg – 32,91 %
  • rohlík 43 g – 35,62 %
  • lovecký salám 1 kg – 51,00 %
  • vepřová plec s kostí 1 kg – 18,60 %

zdroj: Potravinářská komora

„Můj osobní názor je, že kdyby se dokázalo sáhnout do této oblasti obchodu, potraviny v Čechách by mohly být kvalitnější a mohly by být levnější, pouze zisky zahraničních řetězců by byly o něco menší,“ řekl Koberna. Ke změně obchodní politiky by podle něj měl řetězce přinutit stát. Jednou z cest může být například zveřejňování údajů o rozdělení marží mezi jednotlivé články výrobního a distribučního řetězce. Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) se však domnívá, že s problémem rozdělení marží stát příliš udělat nemůže.

K maržím zahraničních obchodních řetězců se nedávno vyjádřil i prezident Miloš Zeman, který kritizoval jejich údajnou přesilu na tuzemském trhu (čtěte víc).

Kontrola dovozu potravin by měla přitvrdit

Představitelé komory ocenili, že vláda včera schválila nařízení týkající se ohlašovací povinnosti při dovozu potravinářských produktů. „Jsme přesvědčeni, že tato nařízení pomohou stabilizovat domácí trh a částečně zabrání přílivu nekvalitních a levných výrobků a surovin ze zemí, které hledají náhradu za ztracený ruský trh,“ konstatoval Toman.

Vadí mu však, že z nařízení vypadla kontrola příhraničního stánkového prodeje a provozů společného stravování. „Zde podle našich informací končí řada drůbežího masa, ovoce a zeleniny z Polska. Přestože vláda podporuje české zemědělství a potravinářství, tak tímto změkčováním předpisů mu naopak škodí a nedotahuje věci do konce, což je škoda,“ posteskl si šéf českých potravinářů.

Vláda včera schválila dvě nařízení předložená ministrem zemědělství Jurečkou, která mají zabránit možnému zavalení českého trhu potravinami za dumpingové ceny (více zde). Toho se podniky obávají poté, co Rusko uvalilo embargo na dovoz potravin ze zemí EU – evropští výrobci se podle nich budou snažit uplatnit svou produkci na unijním trhu.

Nařízení ukládá dovozcům potravin živočišného původu a vybraných produktů rostlinného původu nejméně dva dny před zahájením prodeje informovat o zásilce kontrolní úřady (dosud platila lhůta 24 hodin). V hlášení budou muset nově uvádět také předpokládanou prodejní cenu zboží. Do Česka se loni dovezlo zemědělských komodit a potravin za rekordních téměř 183 miliard korun.