Korejci by v Česku mohli investovat i do jádra

Praha – Firmy z Jižní Koreje by mohly být možným investorem stavby jaderných bloků v Česku. Premiér Sobotka po jednání s tamním ministrem zahraničí řekl, že země může být první z celé Asie, s níž se vláda dohodne na strategické spolupráci. Jihokorejci zaměstnávají v tuzemsku čím dál víc lidí. A i jejich přičiněním si hospodářství povede líp, než ekonomové čekali.

Podle informací České televize se jedná o tom, že by další investice z Koreje mohla jít do výstavby jaderných reaktorů v Temelíně či Dukovanech. „Rádi bychom viděli větší finanční participaci dodavatele, aby to nebylo jenom na zárukách státu a ČEZu. Nepochybně to bude téma mé návštěvy v Koreji,“ uvedl premiér Bohuslav Sobotka. Do Koreje chce jet lákat investory premiér ještě letos. Firmám - nejen těm asijským - se v Česku teď začíná zase dařit. 

Odmítnutí poskytnutí garance ze strany vlády přitom vedlo v dubnu ke zrušení tendru na dostavbu elektrárny. „V tuto chvíli není rozhodnuto nic v tom smyslu, jestli to bude stavět ČEZ nebo nějaký státní podnik, nebo joint venture, to je všechno předmětem debat,“ řekl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek.

Jan Mládek, ministr průmyslu a obchodu:

„Dostavba Temelína je ve vzdálenější budoucnosti. Je otázkou, která firma to vyhraje, budou tam minimálně čtyři.“

Mládek zopakoval, že jeden z plánovaných nových jaderných bloků by mohl vzniknout v Jaderné elektrárně Dukovany. „Zdá se být téměř konsensus, asi se už nevrátíme k výstavbě obou bloků v Temelíně, ale spíše to vypadá, že by byl jeden blok v Temelíně a jeden blok v Dukovanech,“ uvedl. „To je proto, že bychom rádi zachovali lokalitu v Dukovanech jako jadernou elektrárnu. Ona má povolený provoz do roku 2025,“ podotkl Mládek. Poté musí elektrárnu posoudit Evropská komise a do roku 2035 by mohl být postaven v Dukovanech další blok. 

Mládek: Korea se stala naším významným partnerem (zdroj: ČT24)

Na poli u Mošnova vyroste korejská továrna

Podle Mládka je ovšem reálné, že bude podepsána smlouva s Hyudai Mobis. Na poli v moravském Mošnově tak zemědělci kukuřici zasadili pravděpodobně naposled. Příští rok tu vyroste továrna na světlomety. „Bude dodávat výrobky, které se v současné době dováží z Koreje. Plánujeme zaměstnat 900 až 935 lidí,“ uvedl Ivan Leixner z Hyundai Mobis.

Jan Mládek, ministr průmyslu a obchodu:

„Korejská republika se stala naším významným partnerem ve všech oblastech pro Českou republiku jak v zahraničním obchodě, v investicích, tak v turismu. Czech Invest proto zřídí zastoupení v Soulu, je to otázka několika měsíců.“