Jiránek: Kolem čínských investic se u nás dělá velký humbuk. Pro Peking jsme trpaslíček

Jiránek: Pro Čínu jsme trpaslíček ve středu Evropy (zdroj: ČT24)

Návštěva prezidenta Miloše Zemana v Číně přinesla příslib dalších miliardových investic do Česka. Místopředseda hospodářského sněmovního výboru Martin Jiránek (Piráti) však v Interview ČT24 připomínal, že už v minulých letech zněla při návštěvě velká čísla, ale realita byla jiná. I nyní je tak spíš skeptický. Číňané podle něj u nás víc neinvestují jednoduše proto, že pro ně představujeme trpaslíčka ve středu Evropy.

„V minulých letech se velká část investic týkala pouze různých nemovitostí, akvizic bez přidané hodnoty vytvoření pracovního místa nebo přinesení vědeckého výzkumu. Co bylo teď slíbeno, tedy 23 miliard během dvou let, je číslo průměrné vzhledem k investicím, co tady byly v minulých letech. Není to žádný bombastický nárůst,“ poznamenal Jiránek.

České firmy podepsaly na česko-čínském hospodářském fóru v Pekingu téměř desítku dohod a memorand o spolupráci v těžbě, potravinářství či v oblasti sportovních potřeb. Jiránek je ovšem ohledně naplnění memorand skeptický: „Až to bude, tak budu rád. Každý povedený obchod, ať už u nás, nebo u nich, je pozitivní,“ dodal. Za dobrý směr považuje, pokud se dojednávají už konkrétní byznysové smlouvy.

Obecně se nicméně podle místopředsedy hospodářského výboru dělá v Česku kolem čínských investic politický humbuk. „To, že u nás Čína neinvestuje, je tím, že jsme pro ně trpaslíček ve středu Evropy. Součet všech našich obyvatel je půlka největších čínských měst. Primárně teď investice míří do Afriky, kde nakupují nerostná bohatství a vliv na ně. To je pro ně prioritní, protože vědí, že nerosty, speciálně ty, které jsou spojené s elektromobilitou, jsou budoucnost. Ty v Česku nemáme, maximálně že by koupili Krušné hory a lithium,“ uvedl.

Podle Jiránka jen mobily a routery dovezené z Číny převyšují celý náš export

Pro Peking je tak podle Jiránka efektivnější v Česku prodávat za stovky miliard korun zboží. „Celkově se toho v Číně vyrábí ohromné množství, zpravidla levněji než u nás. Uvedu příklad, jenom mobily a routery se v loňském roce dovezly do České republiky za 90 miliard. A celkový vývoz z České republiky byl 56 miliard,“ přiblížil.

Negativní vyznění obchodní bilance se pak podle pirátského poslance nepodaří zvrátit tím, že by Česko víc prodávalo do Číny. „To spíš tím, že bychom začali Čechy mentálně učit více nakupovat české a evropské zboží. Je to těžké, ale věřím, že tohle by byla cesta,“ řekl.

I čeští podnikatelé mají podle Jiránka mnohdy pragmatické důvody, proč se čínskému trhu raději vyhnou. „Říkali mi, že do Číny raději nejdou, protože mají hodně specifické vědecké výrobky, které aby jim je tam dovolili prodávat, tak je musí nahlásit, všechno představit a ukázat, jak jsou vyrobené,“ popsal.

„Pro firmy je lepší nevytvořit si v Číně konkurenta, který ukradne patent, a radši prodávat trochu méně, než aby je konkurent za pět let levnější výrobou zlikvidoval,“ doplnil Jiránek.

Právě podmínky vzájemného obchodu a investic mezi EU a Čínou byly hlavními tématy nedávného summitu v Bruselu. Čínský premiér Li Kche-čchiang na setkání sliboval, že Peking nebude nutit zahraniční firmy sdílet při podnikání v Číně citlivé technologické informace.

Západní země si totiž dlouhou dobu stěžují, že jejich firmy jsou v rámci podmínek pro podnikání v Číně tlačeny k poskytování technologických informací čínským partnerům ve společných podnicích či regulátorům. „Obě strany souhlasí, že by nemělo docházet k žádným nuceným přesunům technologií,“ píše se ve společném prohlášení zveřejněném po skončení summitu.