Zcela nová energetická koncepce: Maximum jádra a elektřinu dovážet

Praha - Česko zásadně změní energetickou koncepci. Místo vývozu elektřiny ji plánuje dovážet, uvádí Hospodářské noviny. Zatímco dnes putuje do zahraničí kolem 20 procent elektřiny, v roce 2040 by naopak stát měl dovážet pět procent toho, co spotřebuje. Navíc se výroba postupně přesune z uhelných elektráren k jádru a obnovitelným zdrojům. Počítá s tím energetický plán ministerstva průmyslu.

V tuto chvíli je Česko pátým největším vývozcem elektřiny na světě. Jenže se očekává, že vzhledem k rozvoji obnovitelných zdrojů elektřina ještě více zlevní. Tudíž by se tuzemsku nemusel export vůbec vyplatit. 

Dostavba jaderných bloků nejdříve za 19 let

Ministerstvo průmyslu a obchodu proto připravuje nejnovější verzi energetické koncepce, určené pro dalších 25 let. Ta kalkuluje s útlumem výroby elektřiny z uhlí. A navíc nové jaderné bloky by se měly stavět později, než se do této chvíle předpokládalo. Mluví se přitom o letech 2033 až 2037. Spotřeba elektřiny má do budoucna stoupat, ovšem její výroba má setrvat na nynějších úrovních. 

V současnosti ČR exportuje asi pětinu své roční produkce elektřiny, což odpovídá roční výrobě Temelína. Nová koncepce však počítá s tím, že v roce 2040 bude třeba do Česka přivézt zhruba pět procent toho, co se zde spotřebuje.

Temelín
Zdroj: Pinkas Martin/Euro/ČTK

Pavel Šulc, náměstek ministerstva průmyslu:

„Nejde již o to, že elektřina je obchodní artikl, který se může se ziskem exportovat. Nově je hlavní bezpečnost dodávek a počítáme s tím, že trh se tak bude dále deformovat. Pokud má stát dotovat kapacitu, nemůže přece skrze export dotovat bezpečnost sousedním státům.“

Právě tato varianta by měla být výhodnější. Velmi nízké výkupní ceny totiž zavání nerentabilitou, už dnes takto funguje výroba v moderní plynové elektrárně v Počeradech. A příliš levná elektřina stála i za ukončením tendru na dostavbu dalších bloků Temelína. 

Z čeho se má vyrábět elektřina
Zdroj: ČT24/Ministerstvo průmyslu a obchodu