Schodek rozpočtu ke konci března klesl na 9,2 miliardy korun

Schodek státního rozpočtu ke konci března klesl na 9,2 miliardy korun z únorových 19,9 miliardy, informovalo ministerstvo financí. Loni v březnu skončilo hospodaření státu s přebytkem 16,3 miliardy korun. Meziroční srovnání je podle úřadu ovlivněno mimo jiné faktem, že v prvním čtvrtletí loni získal rozpočet mimořádně 20 miliard korun jako část závěrečných plateb vztahujících se k unijnímu programovému období 2007 až 2013.

Rozpočet očištěný o peníze z EU by tak ke konci března skončil podle ministerstva se schodkem 6,3 miliardy korun. Ve stejném období roku 2018 by takto očištěný výsledek představoval schodek 5,3 miliardy. Negativně na meziroční srovnání působí podle ministerstva také vyšší výdaje rozpočtu na důchody a další sociální dávky, na platy učitelů, odvody do rozpočtu EU a vyšší kapitálové výdaje.

Březnový deficit je nejhorší výsledek od roku 2012, řekl analytik Raiffeisenbank František Táborský. Nicméně ve srovnání s předchozími měsíci rozpočet schodek umazává, dodal. Nadále proti ostatním daním zaostává výběr daně z příjmu právnických osob. Projevuje se tak podle něj dlouhodobý pokles marží způsobený vyššími mzdovými náklady, silnější korunou a vyššími úrokovými sazbami, které snižují zisky firem. Na výdajové straně je patrný meziroční nárůst investic o téměř 40 procent, dodal. 

Hospodaření státu zůstává po tlakem, jaký státní pokladna dlouho nepamatuje, uvedl analytik Czech Fund Lukáš Kovanda. Příjmy meziročně poskočily pouze o necelých pět procent, kdežto výdaje o více než 13 procent, upozornil. „Ve schodku rozpočtu se odráží například citelný nárůst počtu zaměstnanců placených ze státního rozpočtu, k němuž došlo, aniž by jej kompenzovala adekvátní úsporná opatření. Zaměstnanců placených ze státního rozpočtu je o 17 tisíc více než loni,“ doplnil.

Celkové příjmy rozpočtu ke konci března stouply meziročně o 18,6 miliardy korun na 364,3 miliardy. Celkové výdaje stouply o 44,1 miliardy na 373,6 miliardy korun. Daňové příjmy včetně pojistného na sociální zabezpečení stouply meziročně o 13,6 miliardy na 305,3 miliardy korun. Daňové příjmy bez pojistného na sociální zabezpečení meziročně stouply o 4,3 miliardy na 174,4 miliardy korun.

Nejvíce peněz jde na sociální dávky

Inkaso DPH ke konci března meziročně zůstalo zhruba stejné, a to 62,7 miliardy korun. „Negativně bylo březnové inkaso, v tomto roce poprvé, ovlivněno zavedením nižší sazby DPH na pravidelnou hromadnou dopravu. Inkaso tlumil vývoj v lednu a únoru, kde se projevily jednorázové faktory jako nižší počet pracovních dní, nižší objem zadržovaných nadměrných odpočtů oproti stejnému období minulého roku a jednorázová vyšší výplata nadměrných odpočtů v měsíci únoru,“ uvedl úřad.

Nejvíce peněz v rámci běžných výdajů je každoročně vynakládáno na sociální dávky. Ke konci března na nich bylo vyčerpáno 149 miliard korun, což je meziroční růst o osm procent. Na tom se podílely zejména výdaje na důchody s růstem o 8,5 procenta.

Pro letošní rok je rozpočet schválený se schodkem 40 miliard korun. Loni státní kasa počítala se schodkem 50 miliard, nakonec skončila s přebytkem 2,9 miliardy korun.