Audit resortů hnutí ANO poukázal na výrazné rozdíly v nákupech

Praha - Audit uspořádaný na resortech spravovaných hnutím ANO poukázal na rozdíly v částkách na nákup srovnatelných věcí. Částky se mnohdy liší i o desítky procent. Šlo zatím o prvotní kontrolu, která má upozornit na nesrovnalosti a být základem pro případné změny. O procesu kontroly hospodaření institucí hovořil v Otázkách Václava Moravce náměstek ministra financí Lukáš Wagenknecht.

Cílem auditů bylo najít systémové problémy v řízení ministerstev. Nabídka auditu přišla i ostatním resortům, ty však neprojevily zájem. „Nabídli jsme i ostatním resortům, aby se do prověrky hospodaření připojily – nikdo tak však neučinil. Takže to proběhlo pouze u resortů hnutí ANO,“ podotkl Wagenknecht.

Auta i tiskárny se dají koupit a využít efektivněji

Zatímco ministerstvo obrany v předchozích dvou letech nakupovalo Škodu Octavia v průměru za 400 000 korun, ministerstvo životního prostředí (MŽP) za stejný model zaplatilo o 200 000 korun více. Za nejvíce peněz pořídilo MŽP i automobil Škoda Superb.

Z auditu mimo jiné také vyplývá, že ministerstvo financí, které zaměstnává zhruba 1 300 lidí, má 1 500 tiskáren. „Od roku 2008 je tam ještě 250 tiskáren, které nikdo nerozbalil. To je vidět, jak právě efektivně funguje státní správa,“ poznamenal ironicky  Wagenknecht.

Úspory by do budoucna mohl přinést připravovaný centralizovaný systém nákupu. Znamenalo by to, že by byly stanoveny položky, které by si všechna ministerstva kupovala za stejnou cenu.

Hloubkové audity koordinované ministerstvem financí nechal spustit koncem února na šesti úřadech řízených ministry ANO předseda hnutí a vicepremiér Andrej Babiš. Audity měly zjistit skutečný stav, v němž se ministerstva financí, pro místní rozvoj, dopravy, spravedlnosti, obrany a životního prostředí nacházejí. Úřad výsledky auditů veřejně představí 5. června.

Audit poukázal na finančně nevyvážené nákupy ministerstev (zdroj: ČT24)
Vydáno pod