Kladenská huť Poldi má nového majitele. Je jím Opimo Trade

Zkrachovalá kladenská huť Poldi má nového majitele. Společnost Opimo Trade doplatila za Poldi, kterou v lednu vydražila, částku 50 milionů korun, a stala se tak jejím vlastníkem za celkových 140 milionů korun, potvrdil insolvenční správce Michal Žižlavský.

Opimo Trade požádala v pátek o prodloužení lhůty k doplacení 50 milionů korun z ceny 140 milionů korun. V pondělí částku doplatila. Protože dnes končila lhůta pro doručení peněz, společnost chtěla mít jistotu, že zákonné lhůty splní, i kdyby došlo například k technickým problémům. „Považuji to za úspěch zejména proto, že to přináší šanci zachovat značku Poldi a obnovit výrobu a zaměstnanost v regionu,“ uvedl insolvenční správce Žižlavský.

Jednatel firmy Pavel Filipčík už v lednu po dražbě řekl, že jeho záměrem je obnovit v Poldi výrobu.

Dražba Poldi se konala pětkrát. Podmínkou účasti v poslední dražbě bylo složení jistoty 90 milionů korun. Jistota mohla být využita jako náhrada škody, například kdyby se Poldi vydražila v další dražbě za nižší částku.

„Původně nastavený způsob prodeje prosazený věřiteli umožňoval maření dražby. Byly podávány nereálné cenové nabídky, nebyla placena cena dosažená vydražením, a první dražby tak byly zmařeny. Z pozice insolvenčního správce jsem proto rád, že jsme prosadili přísnější formu prodeje,“ doplnil insolvenční správce.

Podle legislativy se Opimo Trade stala po dnešním zaplacení majitelem Poldi ke dni dražby, tedy k 18. lednu. „Příběh dražby Poldi ukázal výhody elektronického průběhu dražeb, které spočívají v transparenci a otevřenosti,“ dodal jednatel společnosti OK Dražby Petr Sefzig.

Insolvenční správce Poldi Michal Žižlavský (zdroj: ČT24)

Poldi podle obchodního rejstříku patří kyperské společnosti Rucarto Limited. Dříve v ní fungovaly provozy ocelárny, kovárny, dokončující výroby a tepelného zpracování, dlouhodobě se potýkala s dluhy, které postupně dosáhly stovek milionů korun. Soud povolil reorganizaci, vedení Poldi se ale nepodařilo splnit podmínky. Předminulý rok byl provoz Poldi zastaven. V té době pracovalo v podniku ještě zhruba 150 lidí.

Opimo Trade sídlí ve Velké Polomi na Ostravsku. O Poldi se zajímala už dřív. Obchodní rejstřík uvádí, že se zabývá výrobou, obchodem a službami.

Vydáno pod