Češi loni na pojistném zaplatili skoro o pět procent víc. Počet smluv životního pojištění ale dál padá

Český pojistný trh loni zrychlil růst. Pojišťovny vybraly v roce 2018 na pojistném 129,3 miliardy korun, což je meziročně o 4,8 procenta více. Rostlo hlavně neživotní pojištění, a to o 7,2 procenta, zatímco životní pojištění se zvýšilo jenom o 0,6 procenta. Výsledky sdělila Česká asociace pojišťoven, která sdružuje pojišťovny s 97procentním podílem na trhu.

Pojišťovny loni inkasovaly víc především díky růstu neživotního pojištění o téměř šest miliard korun. Za tento typ pojištění tak lidé dali 85,4 miliardy korun. Na druhé straně životní pojištění sice stále roste, ale ve srovnání s neživotním velmi mírným tempem na 43,93 miliardy korun.

Pokračuje hlavně pokles životního pojištění u produktů s jednorázově placeným pojistným, objem za celý rok 2018 je ve srovnání s rokem 2017 o 18 procent nižší. „U produktů s běžně placeným pojistným pokračuje další, byť stále velmi mírné, posilování. Konkrétně tento segment za rok 2018 rostl tempem o 1,1 procenta na 42,95 miliardy korun,“ přiblížil pojistný analytik asociace Jaroslav Urban.

U jednorázového životního pojištění si klienti uvědomují, že není pro jednorázové investice vhodné a své peníze zhodnocují vhodnějšími produkty, okomentoval produktový ředitel Partners Martin Podávka. U běžně placeného pojištění by podle něj detailní data ukázala, že výsledný růst je složen z poklesu investiční složky a o to většího nárůstu té části pojistného, které kryje rizika. „I zde je vidět, že roste finanční gramotnost spotřebitelů,“ podotkl.

U životního pojištění stále klesá počet aktivních pojistných smluv. Ve srovnání s rokem 2017 je jejich počet o 89 tisíc nižší, když jich koncem roku bylo aktivních 5,29 milionu. Počet nově uzavíraných smluv běžně placeného životního pojištění se meziročně výrazně nezměnil, když v roce 2018 klienti uzavřeli 523 tisíc nových smluv s pojistným ve výši 5,56 miliardy korun.

Oproti situaci v letech 2011 a 2012, kdy bylo za rok uzavřených asi 900 tisíc nových smluv životního pojištění a zároveň jeden milion jich byl ukončen, tak nyní za rok 2018 bylo uzavřeno jen 523 tisíc smluv s běžně placeným pojistným a počty ukončených smluv klesly na 600 tisíc. Ve srovnání s rokem 2017 počet nových smluv poklesl o jedno procento, zatímco počet ukončených smluv se dále snížil o devět procent.

Zájem zůstává u povinného ručení i havarijního pojištění

V neživotním pojištění povinné ručení posílilo o 6,8 procenta, což částečně překonává 3,9procentní růst počtu pojistných smluv. Nicméně průměrná škoda v tomto odvětví roste stále rychlejším tempem (o sedm procent) než průměrné pojistné (o tři procenta).

Havarijní pojištění si udržuje vysoké tempo růstu (10,3 procenta oproti 8,4 procenta v roce 2017). Tento trend je daný navyšujícím se počtem havarijně pojištěných vozidel.