Živnostníkům by se mohl zdvojnásobit limit výdajových paušálů. Změnu podporuje i Schillerová

Události ČT: Limity výdajových paušálů pro živnostníky se možná dočkají změny (zdroj: ČT24)

Z jednoho milionu korun na dva miliony by se už od příštího roku mohl zvýšit limit pro využití výdajových paušálů u podnikatelů. S návrhem, který limity zvyšuje, přišli ve sněmovně poslanci ODS spolu s poslancem vládního hnutí ANO Janem Volným. Ministerstvo financí teď oznámilo, že návrh také podporuje, byť ještě nedávno bylo proti.

Výdajové paušály slouží živnostníkům při výpočtu základu daně. Místo toho, aby dokládali jednotlivé výdaje během roku, uplatní je paušální částkou, kterou zákon stanoví procentem, a to podle jednotlivých druhů podnikání. Ze svých příjmů odečtou jako výdaj částku stanovenou příslušným paušálem. Odečíst ho můžou jen do výše stanovené zákonem.

Paušály se tak nyní dají využít jen u příjmů do milionu korun, když snížení hranice ze dvou milionů schválila sněmovna v minulém volebním období za koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL. Podle předloženého pozměňovacího návrhu by se měly dát využít opět u příjmů až do dvou milionů, a to již za příští rok.

Ministerstvo vidí jako hlavní benefit snížení daňové zátěže

Návrh podporuje Asociace malých a středních podnikatelů a živnostníků. „Z pohledu osob samostatně výdělečně činných to lze označit za nejlepší legislativní počin roku. Výdajové paušály jsou jedním z nejlepších benefitů, které kdy mikropodnikatelé využívali a které skutečně významně snižují administrativní zatížení,“ uvedl předseda představenstva asociace Karel Havlíček.

„Vzhledem k tomu, že při příjmu nad jeden milion korun se ve většině případů podnikatel automaticky stává plátcem DPH a musí vést přehled všech svých výdajů i tak, hlavní benefit opatření nespatřujeme v úbytku administrativy, ale ve snížení daňového zatížení malých podnikatelů,“ poznamenala ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Výpadek příjmů státního rozpočtu má podle ní vyrovnat náběh zbývající fáze elektronické evidence tržeb.

Sněmovna letos v září neschválila samostatnou novelu zákona o daních z příjmů připravenou poslanci ODS, která obsahovala zvýšení limitu. Poslanci sice nepodpořili přímo návrh na zamítnutí, ale nenašlo se ani dost hlasů pro schválení. Pozměňovací návrh teď chtějí vložit do projednávaného vládního daňového balíčku.