Ceny v průmyslu v říjnu dál rostly. A to nejvíc od ledna 2012

Ceny průmyslových výrobců v říjnu zrychlily meziroční růst na 3,9 procenta ze zářijových 3,2 procenta. Je to nejvyšší růst od ledna 2012. Ceny táhla vzhůru téměř všechna odvětví a významný dopad měl i růst cen ropy. Údaje zveřejnil Český statistický úřad.

Podle analytika Komerční banky Viktora Zeisela hrály v růstu cen hlavní roli komodity. „Nejvýrazněji to bylo vidět na zdražování ropy. Zatímco v září se ještě v průměru její cena udržela pod 80 dolary za barel, začátkem října se prodávala dokonce za 86 dolarů za barel. V říjnu se navíc nedařilo ani kurzu koruny proti dolaru, což ještě v korunovém vyjádření zesílilo efekt zdražování ropy. Nicméně ceny rostly v oblastech, které nejsou s ropou přímo spojeny,“ uvedl.

Nahoru šly i ceny v zemědělství, kde zdražovala drůbež, zelenina a obiloviny. Celkově tady ceny v říjnu vzrostly meziročně o 0,9 procenta, v rostlinné výrobě o 4,1 procenta, v živočišné pak naopak klesly o 5,6 procenta.

A výrazně zdražují i stavební práce. Podle odhadů statistiků se zvýšily o čtyři procenta, zatímco v září to bylo meziročně o 3,9 procenta. Rostly také ceny materiálů a výrobků spotřebovávaných ve stavebnictví.

„Stavební práce zdražují podobně jako ceny průmyslu kvůli růstu mezd a růstu cen energií. Nezanedbatelnou roli hraje také nedostatek některých stavebních materiálů a z něho plynoucí tlak na růst cen,“ konstatuje hlavní ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda.

Novostavby
Zdroj: ČT24

Ceny tržních služeb pro podniky byly v říjnu vyšší o dvě procenta po růstu o 1,6 procenta v září. V zahraničním obchodě v září vývozní ceny zpomalily meziroční růst na 1,4 procenta ze srpnových 1,6 procenta. Dovozní ceny zpomalily růst na 2,4 procenta z 2,9 procenta o měsíc dříve.

Ceny u výrobců mohou naznačit budoucí vývoj cen pro spotřebitele. Míra spotřebitelské inflace v říjnu zpomalila růst na 2,2 procenta ze zářijových 2,3 procenta. Zdražovalo zejména bydlení, pohonné hmoty nebo alkohol.

Inflační tlaky dále sílí

„Statistiky potvrdily, že v domácí ekonomice inflační tlaky neusínají,“ uvedl Zeisel. Dynamika průmyslových cen může v následujících měsících dočasně zvolnit, ostatní cenové okruhy podle něj budou zdražování i nadále podporovat.

obrázek
Zdroj: ČT24

„Ceny v zemědělství podle nás ještě porostou s tím, jak se bude projevovat letošní slabší úroda. Situace ve stavebnictví zůstane napjatá kvůli absolutně nedostačující kapacitě. Postupné zdražování bude pokračovat i ve službách. Tam se výrazně projevuje pnutí na trhu práce,“ doplnil.

Celkově tak analytici Komerční banky očekávají zrychlení inflace spotřebitelských cen na přelomu roku. „Na začátku roku by meziroční cenový růst měl vystřelit až ke třem procentům. Zaslouží se o to ceny energií v rámci regulované složky cen, ale i jádrová inflace,“ míní Zeisel.

Z pohledu ČNB je vývoj cen výrobců faktorem hovořícím pro zpřísňování měnových podmínek v české ekonomice, ve stejném směru hovoří i vývoj koruny. „Nicméně, ČNB zvýšila své sazby čtyřikrát v řadě, což spolu se slabšími daty o výkonu HDP podporuje očekávání, že v prosinci zůstanou úroky centrální banky beze změny. Pro takový případ ovšem předpokládám, že se zvýšení úroků ČNB dočkáme na prvním zasedání bankovní rady v únoru 2019,“ míní hlavní ekonom Generali Investments CEE Radomír Jáč.

Totéž očekává i Zeisel. „Domníváme se, že ČNB bude pokračovat ve zvyšování úrokových sazeb. Již na únorovém zasedání podle nás posune repo sazbu na dvě procenta,“ uvedl.